Tort fasolowy - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 10
Czas przygotowania: 90 min.

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • konfitura wiśniowa
  • 500 ml śmietanki kremówki
Dekoracja:
  • ulubione owoce sezonowe

Przygotowanie

Tort z fasoli? Tak, nawet jeśli może się wydawać nietypowy. Polecamy spróbować - jest naprawdę znakomity!

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170ºC (bez termoobiegu).Migdały parzymy i obieramy ze skórki.
  2. Fasolę gotujemy na miękko. Obieramy ją ze skóry i miksujemy razem z migdałami.
  3. Ubijamy żółtka z cukrem pudrem, dodajemy bułkę tartą, masę fasolowo-migdałową i na końcu ubitą pianę z białek.
  4. Całość delikatnie mieszamy.
  5. Pieczemy w tortownicy w nagrzanym piekarniku (do suchego patyczka).
  6. Ubijamy śmietankę na sztywno.
  7. Po wystygnięciu przekrajamy biszkopt na dwie części korzystając z tego przepisu, przekładamy konfiturą oraz bitą śmietaną.
  8. Przykrywamy drugim biszkoptem.
  9. Na wierzchu układamy resztę bitej śmietany, dekorujemy owocami i ulubionym pikiem.

Nietypowy tort urodzinowy o pysznym smaku? Tort z fasoli będzie idealny - wszyscy będą zachwyceni, a smak fasoli - niewyczuwalny.  

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy