Składniki
Ciasto:- 200 g fasoli jaś
- 8 jaj
- 200 g cukru pudru
- 8 migdałów Bakalland
- 4 łyżki bułki tartej
- konfitura wiśniowa
- 500 ml śmietanki kremówki
- ulubione owoce sezonowe
Przygotowanie
Tort z fasoli? Tak, nawet jeśli może się wydawać nietypowy. Polecamy spróbować - jest naprawdę znakomity!
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170ºC (bez termoobiegu).Migdały parzymy i obieramy ze skórki.
- Fasolę gotujemy na miękko. Obieramy ją ze skóry i miksujemy razem z migdałami.
- Ubijamy żółtka z cukrem pudrem, dodajemy bułkę tartą, masę fasolowo-migdałową i na końcu ubitą pianę z białek.
- Całość delikatnie mieszamy.
- Pieczemy w tortownicy w nagrzanym piekarniku (do suchego patyczka).
- Ubijamy śmietankę na sztywno.
- Po wystygnięciu przekrajamy biszkopt na dwie części korzystając z tego przepisu, przekładamy konfiturą oraz bitą śmietaną.
- Przykrywamy drugim biszkoptem.
- Na wierzchu układamy resztę bitej śmietany, dekorujemy owocami i ulubionym pikiem.
Nietypowy tort urodzinowy o pysznym smaku? Tort z fasoli będzie idealny - wszyscy będą zachwyceni, a smak fasoli - niewyczuwalny.