Tort cytrynowy z masą krówkową
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
15
czas przygotowania:
120 min.
Składniki
Ciasto:- 1 kostka masła
- 3/4 szklanki cukru
- 5 jaj
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- sok z 1 cytryny
- szczypta soli
- 1 kostka masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 5 łyżek mleka
- 3 jaja
- 6 łyżek cukru
- 1 cytryna
- 2 łyżki rodzynek Bakalland
- 10 krówek mlecznych
- 8 łyżek mleka
- plasterki cytryny
Przygotowanie
Urodziny to doskonała okazja na przygotowanie zjawiskowego tortu, a smak tortu cytrynowego z masą krówkową z pewnością do takich należy.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160°C (bez termoobiegu).
- Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
- Miękkie masło ucieramy z cukrem, wbijając po jednym żółtku.
- Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do ucieranej masy.
- Dodajemy sok wyciśnięty z jednej cytryny.
- Z białek ubijamy pianę ze szczyptą soli i delikatnie mieszamy z ciastem.
- Masę przelewamy do tortownicy i pieczemy około 50 minut, do suchego patyczka, po czym studzimy.
- Łyżkę masła rozpuszczamy w rondelku, wsypujemy mąkę.
- Całość ucieramy na biały sos, wlewając mleko. Sos ma być gęsty, bez grudek.
- Rodzynki wsypujemy do kubeczka i zalewamy wrzącą wodą, odstawiając na 30 minut, a później odsączamy.
- Dokładnie myjemy i sparzamy cytrynę, po czym ścieramy skórkę.
- Na parze ubijamy jajka z cukrem.
- W metalowej misce rozpuszczamy na parze krówki z mlekiem i odstawiamy do ostygnięcia.
- Masło ucieramy z sosem, dodając ubitą na parze masę jajeczną i dolewając sok z cytryny.
- Na koniec dodajemy skórkę z cytryny oraz rodzynki i mieszamy.
- Ciasto przekrawamy na dwie części.
- Tort przekładamyi smarujemy z wierzchu kremem cytrynowym.
- Wykańczamy owocami, np. plastrami cytryny.
- Dekorujemy pikiem.
Z takim tortem o wiele łatwiej złożyć życzenia urodzinowe.