Tort cytrynowy z masą krówkową - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 15
Czas przygotowania: 120 min.

Składniki

Ciasto:
  • 1 kostka masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 jaj
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
  • sok z 1 cytryny
  • szczypta soli
Masa cytrynowa:
  • 1 kostka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 5 łyżek mleka
  • 3 jaja
  • 6 łyżek cukru
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki rodzynek Bakalland
Masa krówkowa:
  • 10 krówek mlecznych
  • 8 łyżek mleka
Dekoracja:
  • plasterki cytryny

Przygotowanie

Urodziny to doskonała okazja na przygotowanie zjawiskowego tortu, a smak tortu cytrynowego z masą krówkową z pewnością do takich należy.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160°C (bez termoobiegu).
  2. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Miękkie masło ucieramy z cukrem, wbijając po jednym żółtku.
  4. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do ucieranej masy.
  5. Dodajemy sok wyciśnięty z jednej cytryny.
  6. Z białek ubijamy pianę ze szczyptą soli i delikatnie mieszamy z ciastem.
  7. Masę przelewamy do tortownicy i pieczemy około 50 minut, do suchego patyczka, po czym studzimy.
  8. Łyżkę masła rozpuszczamy w rondelku, wsypujemy mąkę.
  9. Całość ucieramy na biały sos, wlewając mleko. Sos ma być gęsty, bez grudek.
  10. Rodzynki wsypujemy do kubeczka i zalewamy wrzącą wodą, odstawiając na 30 minut, a później odsączamy.
  11. Dokładnie myjemy i sparzamy cytrynę, po czym ścieramy skórkę.
  12. Na parze ubijamy jajka z cukrem.
  13. W metalowej misce rozpuszczamy na parze krówki z mlekiem i odstawiamy do ostygnięcia.
  14. Masło ucieramy z sosem, dodając ubitą na parze masę jajeczną i dolewając sok z cytryny.
  15. Na koniec dodajemy skórkę z cytryny oraz rodzynki i mieszamy.
  16. Ciasto przekrawamy na dwie części.
  17. Tort przekładamyi smarujemy z wierzchu kremem cytrynowym.
  18. Wykańczamy owocami, np. plastrami cytryny.
  19. Dekorujemy pikiem.

Z takim tortem o wiele łatwiej złożyć życzenia urodzinowe.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy