Składniki
Ciasto:- 180 g mąki tortowej
- 200 g cukru
- 6 jajek
- 4 łyżki kakao
- 600 g śmietanki 36%
- 5 łyżek cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny Delecta
- 2 łyżki wody
- 50 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki mleka
- 2 kolorowe drażetki
- 400 g truskawek
Przygotowanie
Pora na kinderbal! Wszystkie przepisy na pokład, tort dla dzieci musi być zjawiskowy i smaczny.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu), a tortownicę i foremkę na muffiny smarujemy masłem i wysypujemy mąką.
- Białka ubijamy na sztywną pianę. Oddzielnie ubijamy żółtka z cukrem.
- Dodajemy do żółtek mąkę, kakao i dokładnie mieszamy.
- Do masy dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy.
- Część ciasta przelewamy do foremki na muffinkę, a resztę do tortownicy.
- Wstawiamy do piekarnika. Muffin upiecze się w około 20 minut, duży biszkopt w 25 minut.
- Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie.
- Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno.
- 2-3 łyżki śmietanki mieszamy z żelatyną i powoli łączymy wszystko razem.
- Duży biszkopt przecinamy na pół.
- Jedną część smarujemy bitą śmietaną. Przykrywamy drugą pod kątem: da to efekt rozchylających się skrzydełek.
- Mniejszy biszkopt lekko ścinamy i smarujemy śmietanką. Przyklejamy do całości.
- Całą biedronkę pokrywamy pozostałą bitą śmietaną.
- W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z mlekiem i studzimy.
- Głowę i przerwę między skrzydełkami pokrywamy czekoladą.
- Oczka doczepiamy do biedronki, gdy czekolada jest jeszcze półpłynna.
- Ozdabiamy plasterkami truskawek.
- Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
- Dekorujemy pikiem.
Biedronkowe przyjęcie jak malowane!