fbpx
Torciki biszkoptowe w polewą daktylową z bloga "marta-gotuje.pl" - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Torciki biszkoptowe w polewą daktylową z bloga "marta-gotuje.pl"
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
ilość porcji: 4
czas przygotowania: 60

Składniki

Ciasto:
  • 6 dużych jajek
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
Nadzienie:
  • 1 duży budyń o smaku krówki Delecta
  • 3 szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 150 g masła
  • 1 opakowanie suszonych daktyli Bakalland
  • 50-100 ml mleka (w zależności od gęstości polewy)
  • 2 kopiaste łyżki kakao
  • szczypta soli

Przygotowanie

Proste i efektowne - takie przepisy lubię najbardziej. Zobaczcie propozycję biszkoptowych torcików z polewą daktylową, którą podesłała mi Marta z bloga marta-gotuje.pl. Idealna propozycja aby zaskoczyć gości, którzy na wizytę zapowiedzieli się... godzinę wcześniej! Marta przygotowuje je tak: Białka oddzielam od żółtek i ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodaję niewielkie ilości cukru, cały czas miksując. Do żółtek dodaję proszek do pieczenia oraz sok z cytryny i mieszam do połączenia, a następnie tę masę przekładam do ubitych białek i ponownie miksuję. Dodaję później obie mąki i delikatnie mieszam silikonową szpatułką. Spód torownicy wykładam papierem do pieczenia. Wylewam masę do foremki, wygładzam wierzch i wstawiam do piekarnika nagrzanego na 160 stopni C (z termoobiegiem) na 40-45 minut do tzw. "suchego patyczka". Po wyjęciu z piekarnika, biszkopt wyjmuję z tortownicy i studzę na kratce. Budyń przygotowuję zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu i studzę. Miękkie masło ucieram mikserem na jasny puch, a następnie dodaję po jednej łyżce zimnego budyniu, cały czas miksując. Daktyle zalewam wodą. Po ok. 30 minutach odcedzam, dodaję mleko, kakao, sól i miksuję blenderem na jednolitą masę. Gęstość polewy reguluję przez zwiększanie ilości mleka. Ostatni krok to złożenie torcików. Z biszkoptu wycinam foremką krążki o średnicy ok. 6-8 cm (na każdy z torcików potrzebuję 3 krążków). Pierwszy z nich ustawiam na paterze, smaruję 1 łyżką budyniowego kremu, na nim układam kolejny biszkoptowy krążek i smaruję koleją łyżką kremu. Torcik przykrywam ostatnim krążkiem i dekoruję polewą.

Torciki biszkoptowe w polewą daktylową z bloga "marta-gotuje.pl"

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+