Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie ciasta biszkopt Delecta
- 4 jaja
- 30 ml wody
- 15 truskawek
- 1 opakowanie kremu karpatka Delecta
- 500 ml mleka
- 200 g masła
- 5 łyżek gorzkiego kakao
- garść migdałów blanszowanych Bakalland
- świeża mięta
Przygotowanie
Lekki i smaczny deser - to musi być tiramisu! Szczególnie z pysznymi i aromatycznymi truskawkami, umieszczone w szklance czy słoiczku i zestawione z lemoniadą. Czy może być smaczniej?
-
- Formę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni C (bez termoobiegu).
- Do wysokiej miski wsypujemy zawartość torebki z ciastem, dodajemy jaja, wodę i miksujemy na średnich obrotach przez 5-6 minut.
- Masę wylewamy na formę i wstawiamy do piekarnika na 15-18 minut do zarumienienia.
- Patyczkiem sprawdzamy, czy ciasto jest upieczone. Odstawiamy je do wystudzenia na 15 minut.
- Podprażamy migdały i pozostawiamy je do wystudzenia.
- Truskawki myjemy i obieramy z szypułek, a kakao rozcieńczamy w gorącej wodzie.
- W jednej szklance mleka rozprowadzamy krem do karpatki, a resztę mleka zagotowujemy. Do gorącego mleka dodajemy krem i mieszamy do rozpuszczenia grudek i zgęstnienia.
- Krem studzimy i miksujemy z masłem na gładką masę.
- Z ciasta wycinamy za pomocą szklanki okrągłe biszkopty o średnicy ok. 5-6 cm (aby zmieściły się do szklanki, w której podawać będziemy deser).
- Te okrągłe, mięciutkie biszkopty zanurzamy na 3 sekund w gorzkim kakao, układamy na dnie szklanki i przekładamy kremem, migdałami oraz truskawkami.
- Kroki powtarzamy 2-3 razy (w zależności od wysokości szklanki/pucharka).
- Całość odstawiamy do lodówki na 2 godziny.
- Przed podaniem posypujemy wiórkami kakao lub gorzkiej czekolady i dekorujemy świeżą miętą.
- Deserki zwieńczamy ulubionym pikiem.
Ten deser to prawdziwy, pyszny smak lata. Szkoda, że tak szybko znika!