Tiramisu w pucharkach - wideo
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
5
czas przygotowania:
15 min.
Składniki
- ok. 25 okrągłych biszkoptów
- 5 torebek kawy zbożowej Anatol
- 350 ml wrzątku
- 400 g mascarpone
- 200 g mleka skondensowanego słodzonego
- 2 łyżki pasty z orzecha laskowego
- 200 ml śmietanki 30%
- naturalny olejek Amaretto Delecta
- 3 łyżki gorzkiego kakao
Przygotowanie
KROK 1: Torebki z kawą zalej wrzątkiem i przykryj na Ok. 10 minut. Po tym czasie wyjmij torebki i do gorącej kawy dodaj ok. 1/2 łyżeczki olejku Amaretto - wystudź.
KROK 2: Przygotuj krem. Wszystkie składniki do kremu powinny być schłodzone. Mascarpone, mleko i pastę zmiksuj tylko do połączenia.
KROK 3: W osobnym naczyniu ubij na sztywno śmietankę i połącz ją delikatnie z przygotowanym już kremem orzechowym.
KROK 4: Do pucharków wyłóż naprzemiennie namoczone biszkopty w kawie, warstwę kremu i gorzkie kakao.
KROK 5: Gotowe tiramisu wstaw do lodówki na minimum godzinę.