Składniki
Ciasto:- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 1 żółtko
- 50 ml wody
- duża szczypta soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- 3 ziemniaki truflowe
- 1 słoik pesto
- pół łyżeczki soli
- 200 ml śmietany kremówki 30%
- 2 żółtka
- pół łyżeczki kminku
Przygotowanie
Sylwester to dzień, w którym wkraczamy w Nowy Rok. Warto z tej okazji przygotować coś pysznego, zaskakującego, co zasmakuje gościom w tę wyjątkową noc.
- Łączymy mąkę z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą oraz wodą, proszkiem do pieczenia i szybko wyrabiamy.
- Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
- Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
- Ostudzone ciasto rozwałkowujemy na około 3 mm, wykładamy nim formę. Ciasto nakłuwamy i smarujemy 1 łyżeczką pesto.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy przez około 10 minut.
- Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy na plasterki, a następnie gotujemy 8-10 minut we wrzącej, osolonej wodzie.
- Śmietankę kremówkę mieszamy z żółtkami.
- Wylewamy nadzienie na podpieczone tartaletki i zapiekamy w piekarniku przez 10 minut.
- Następnie nakładamy na wierzch plasterki ziemniaków, dodajemy po 1 łyżeczce pesto i posypujemy wierzch tartaletek kminkiem.
- Całość wstawiamy do piekarnika na kolejne 10-15 minut.
- Każdą tartaletkę dekorujemy pikiem.
Tartaletki sylwestrowe są pyszne na ciepło i na zimno - i gwarantujemy, że zasmakują wszystkim gościom. I domownikom oczywiście również.