fbpx
Tarta ze szpinakiem - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Tarta ze szpinakiem
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 16
czas przygotowania: 120

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 300 g podgrzybków
  • 1 pęczek świeżego szpinaku
  • 200 g wędzonego boczku
  • 1 szalotka
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 żółtka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki świeżej kolendry

Przygotowanie

Tarta ze szpinakiem i grzybami? A jednak! Połączenie świeżego szpinaku, z podgrzybkami i wędzonym boczkiem potrafi zaskoczyć. Pozytywnie rzecz jasna. :)

  1. Grzyby oczyszczamy i kroimy na plastry, po czym podsmażamy na 2 łyżkach masła, doprawiając na koniec solą do smaku.
  2. Szalotkę kroimy w kostkę i podsmażamy w garnku na 2 łyżkach masła, aż się zeszkli.
  3. Szpinak myjemy, grubo siekamy i dodajemy do szalotki, a pod koniec duszenia doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  4. Boczek kroimy w plastry o grubości około 1 cm i układamy na rozgrzanej patelni, aż tłuszcz się wytopi a plastry staną się chrupiące.
  5. Mąkę łączymy z zimnym masłem, żółtkiem, solą, wodą, proszkiem do pieczenia i szybko wyrabiamy.
  6. Ciasto zawijamy w folię i odkładamy na 30 minut do lodówki.
  7. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
  8. Schłodzonym ciastem wyklejamy formę do tarty i pieczemy 20-30 minut, aż się zarumieni.
  9. Śmietanę łączymy w misce z żółtkami i doprawiamy do smaku.
  10. Na podpieczony i ostudzony spód wylewamy śmietanowy farsz i zapiekamy dalsze 10 minut.
  11. Wyciągamy tartę z piekarnika i wykładamy kolejno grzyby, szpinak i boczek.
  12. Całość pieczemy w piekarniku 20 minut.
  13. Przed podaniem siekamy świeżą kolendrę i posypujemy tartę, ozdabiając pikiem.

Smak jesieni na talerzu. Nie sposób oprzeć się dokładce!

Tarta ze szpinakiem

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+