Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
- 100 g zimnej margaryny lub masła
- 1 jajo
- 150 g szpinaku mrożonego (liście)
- 135 g sera feta
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 125 g kwaśnej śmietany 18%
- 2 jaja
- 100 g startego żółtego sera
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Pyszny obiad powinien składać się z produktów pysznych i zdrowych. Tarta, na przykład ze szpinakiem, to idealne danie spełniające te warunki.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni C (bez termoobiegu).
- Wsypujemy zawartość torebki z ciastem do głębokiej miski, dodajemy jajo i tłuszcz.
- Miksujemy składniki za pomocą mieszadeł świderków przez około 2-3 minuty do połączenia się składników.
- Smarujemy tłuszczem dno formy do wypieku tart o średnicy około 28 cm.
- Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, podsypując mąką.
- Wykładamy ciastem dno i boki formy, a następnie nakłuwamy je widelcem.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 15 minut, aż ciasto się zarumieni. Odstawiamy je do wystudzenia.
- Czosnek i cebule kroimy w drobną kostkę, a następnie podsmażamy na 2 łyżkach masła i dodajemy szczyptę soli i pieprzu.
- Dokładamy rozmrożony szpinak i smażymy całość około 5 minut.
- Po zdjęciu szpinaku z dodatkami z ognia dodajemy pokrojony w kostkę ser feta, rozgniatamy go widelcem i mieszamy całość do połączenia składników.
- Śmietanę wlewamy do miseczki, dodajemy jaja i energicznie mieszamy.
- Do masy dodajemy połowę startego, żółtego sera.
- Na podpieczone ciasto wykładamy nadzienie szpinakowe i zalewamy je śmietanowo-serową masą.
- Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut.
- Po tym czasie posypujemy górę tarty resztą startego sera i zapiekamy przez następne 10-15 minut.
- Kiedy powierzchnia się zarumieni, wyciągamy tartę ze szpinakiem i podajemy na stół.
- Dekorujemy danie ulubionym pikiem.
To świetna potrawa na rodzinny obiad lub na lunch do pracy - wystarczy dodać sałatkę i sycący posiłek gotowy.