Tarta ze szpinakiem - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 16
Czas przygotowania: 120 min.

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 300 g podgrzybków
  • 1 pęczek świeżego szpinaku
  • 200 g wędzonego boczku
  • 1 szalotka
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 żółtka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki świeżej kolendry

Przygotowanie

Tarta ze szpinakiem i grzybami? A jednak! Połączenie świeżego szpinaku, z podgrzybkami i wędzonym boczkiem potrafi zaskoczyć. Pozytywnie rzecz jasna. :)

  1. Grzyby oczyszczamy i kroimy na plastry, po czym podsmażamy na 2 łyżkach masła, doprawiając na koniec solą do smaku.
  2. Szalotkę kroimy w kostkę i podsmażamy w garnku na 2 łyżkach masła, aż się zeszkli.
  3. Szpinak myjemy, grubo siekamy i dodajemy do szalotki, a pod koniec duszenia doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  4. Boczek kroimy w plastry o grubości około 1 cm i układamy na rozgrzanej patelni, aż tłuszcz się wytopi a plastry staną się chrupiące.
  5. Mąkę łączymy z zimnym masłem, żółtkiem, solą, wodą, proszkiem do pieczenia i szybko wyrabiamy.
  6. Ciasto zawijamy w folię i odkładamy na 30 minut do lodówki.
  7. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
  8. Schłodzonym ciastem wyklejamy formę do tarty i pieczemy 20-30 minut, aż się zarumieni.
  9. Śmietanę łączymy w misce z żółtkami i doprawiamy do smaku.
  10. Na podpieczony i ostudzony spód wylewamy śmietanowy farsz i zapiekamy dalsze 10 minut.
  11. Wyciągamy tartę z piekarnika i wykładamy kolejno grzyby, szpinak i boczek.
  12. Całość pieczemy w piekarniku 20 minut.
  13. Przed podaniem siekamy świeżą kolendrę i posypujemy tartę, ozdabiając pikiem.

Smak jesieni na talerzu. Nie sposób oprzeć się dokładce!

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy