Składniki
Ciasto:- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 1 żółtko
- 50 ml wody
- duża szczypta soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- 300 g podgrzybków
- 1 pęczek świeżego szpinaku
- 200 g wędzonego boczku
- 1 szalotka
- 200 ml śmietany kremówki 30%
- 2 żółtka
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki świeżej kolendry
Przygotowanie
Tarta ze szpinakiem i grzybami? A jednak! Połączenie świeżego szpinaku, z podgrzybkami i wędzonym boczkiem potrafi zaskoczyć. Pozytywnie rzecz jasna. :)
- Grzyby oczyszczamy i kroimy na plastry, po czym podsmażamy na 2 łyżkach masła, doprawiając na koniec solą do smaku.
- Szalotkę kroimy w kostkę i podsmażamy w garnku na 2 łyżkach masła, aż się zeszkli.
- Szpinak myjemy, grubo siekamy i dodajemy do szalotki, a pod koniec duszenia doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Boczek kroimy w plastry o grubości około 1 cm i układamy na rozgrzanej patelni, aż tłuszcz się wytopi a plastry staną się chrupiące.
- Mąkę łączymy z zimnym masłem, żółtkiem, solą, wodą, proszkiem do pieczenia i szybko wyrabiamy.
- Ciasto zawijamy w folię i odkładamy na 30 minut do lodówki.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
- Schłodzonym ciastem wyklejamy formę do tarty i pieczemy 20-30 minut, aż się zarumieni.
- Śmietanę łączymy w misce z żółtkami i doprawiamy do smaku.
- Na podpieczony i ostudzony spód wylewamy śmietanowy farsz i zapiekamy dalsze 10 minut.
- Wyciągamy tartę z piekarnika i wykładamy kolejno grzyby, szpinak i boczek.
- Całość pieczemy w piekarniku 20 minut.
- Przed podaniem siekamy świeżą kolendrę i posypujemy tartę, ozdabiając pikiem.
Smak jesieni na talerzu. Nie sposób oprzeć się dokładce!