Składniki
Ciasto:- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 1 żółtko
- 50 ml wody
- duża szczypta soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- 1 mały słoik białych szparagów
- 1 kulka sera mozarella
- 200 ml śmietany kremówki
- 2 jaja
- sól; pieprz
- 3 jaja
Przygotowanie
Sezon na szparagi jest krótki, dlatego warto wykorzystać go jak najlepiej. Dobrym pomysłem jest przygotowanie zielonej tarty.
- Szparagi i fasolkę obieramy, a następnie kroimy w duże kawałki, groszek płuczemy pod bieżącą wodą.
- Warzywa podgotowujemy w gorącej, osolonej wodzie, aż trochę zmiękną.
- Orzeszki piniowe podpiekamy na suchej patelni.
- Łączymy mąkę z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą oraz wodą, proszkiem do pieczenia i szybko wyrabiamy.
- Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
- Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
- Wychłodzonym ciastem wykładamy formę (o średnicy około 28 cm). Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 20-30 minut, aż się zarumieni.
- Parmezan trzemy na tarce o grubych oczkach, a następnie mieszamy z mlekiem, żółtkiem i doprawiamy do smaku.
- Na podpieczone, wystudzone ciasto wykładamy przygotowaną masę.
- Ugotowane i odcedzone warzywa układamy na wierzchu tarty i posypujemy orzeszkami piniowymi.
- Całość pieczemy przez 15-20 minut.
- Przed podaniem posypujemy odrobiną startego parmezanu i dekorujemy pikiem.
To świetna propozycja na zdrowy, lekki, wiosenny obiad.