Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
- 1 jajko
- 100 g zimnej margaryny
- 1‒2 łyżki mąki pszennej do podsypania
- 1 łyżka bardzo drobno zmielonej kawy
- 500 g śliwek
- 200 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 1 żółtko
- 1 opakowanie polewy o smaku ciemnej czekolady Delecta
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0.5 łyżeczki kardamonu
- 5 łyżek powideł śliwkowych
Przygotowanie
Kiedy jesienny chłód coraz bardziej daje się we znaki, a krople deszczu coraz częściej uderzają o blaszany parapet, nie ma wątpliwości, że nadeszła pora na rozgrzewające słodkości.
- Piekarnik nagrzewamy do 190°C (bez termoobiegu).
- Mieszankę do wypieku ciasta kruchego łączymy z jajem, tłuszczem, kawą, szybko wyrabiając na jednolitą masę.
- Ciastem wyklejamy formę (o średnicy 24 cm) i lekko nakłuwamy widelcem.
- Wstawiamy formę do nagrzanego piekarnika i podpiekamy 15 minut.
- Podpieczony spód studzimy i smarujemy powidłami śliwkowymi.
- W misce mieszamy śmietanę, kardamon, cynamon i żółtko.
- Masę wylewamy na warstwę powideł.
- Tartę wstawiamy do piekarnika na kolejne 25 minut.
- Ciasto studzimy, po czym wylewamy na nie polewę o smaku ciemnej czekolady.
- Umyte śliwki drylujemy i kroimy na mniejsze kawałki.
- Pokrojone śliwki smażymy na maśle z cukrem przez około 15 minut na średnim ogniu.
- Podsmażone owoce układamy na polewie.
- Ozdabiamy dowolnie wybranym pikiem.
Podajemy na ciepło lub na zimno, w zależności od pogody za oknem. :)
aneta
06-07-2023
Ocena:
Super przepis, na pewno zrobię jeszcze wiele razy