Tarta z zielonym groszkiem - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 16
Czas przygotowania: 120 min.

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 200 g zielonego groszku lub 1 duża puszka groszku
  • 150 g gotowanego kurczaka
  • garść pistacji Bakalland
  • 1 opakowanie serka kremowego o smaku cebulowym
  • 100 ml śmietany 30%
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki czarnego; świeżo zmielonego pieprzu
  • sól do smaku

Przygotowanie

Jak połączyć wyjątkowy smak zielonego groszku z obiadowym wypiekiem? Nic prostszego! Oto ziołowa tarta z zielonym groszkiem i kozim serem.

  1. Formę na tartę smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Mąkę łączymy z zimnym masłem, żółtkiem, solą, wodą i proszkiem do pieczenia, szybko wyrabiając.
  3. Ciasto odkładamy na 30 minut do lodówki.
  4. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
  5. Wystudzone ciasto wałkujemy na blat o grubości około 5 mm i wyklejamy nim dno i boki formy.
  6. Kruchy spód tarty pieczemy 20-30 minut, aż się zarumieni.
  7. Siekamy pietruszkę, miętę, bazylię i szczypiorek.
  8. Groszek myjemy pod zimną wodą, odcedzamy i zostawiamy w durszlaku do ocieknięcia.
  9. Kozi ser mieszamy ze śmietaną i żółtkami, dodając posiekane zioła i przyprawy do smaku.
  10. Na podpieczony spód wykładamy przygotowaną masę.
  11. Całość pieczemy w piekarniku przez kolejne 15-20 minut.
  12. Upieczoną tartę wyciągamy z piekarnika i na wierzch wykładamy groszek i kiełki słonecznika.
  13. Przed podaniem ozdabiamy pikiem.

I jak Wam smakuje? Pycha, prawda? :)

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy