Tarta z zielonym groszkiem
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
16
czas przygotowania:
120 min.
Składniki
Ciasto:- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 1 żółtko
- 50 ml wody
- duża szczypta soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- 200 g zielonego groszku lub 1 duża puszka groszku
- 150 g gotowanego kurczaka
- garść pistacji Bakalland
- 1 opakowanie serka kremowego o smaku cebulowym
- 100 ml śmietany 30%
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki czarnego; świeżo zmielonego pieprzu
- sól do smaku
Przygotowanie
Jak połączyć wyjątkowy smak zielonego groszku z obiadowym wypiekiem? Nic prostszego! Oto ziołowa tarta z zielonym groszkiem i kozim serem.
- Formę na tartę smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia.
- Mąkę łączymy z zimnym masłem, żółtkiem, solą, wodą i proszkiem do pieczenia, szybko wyrabiając.
- Ciasto odkładamy na 30 minut do lodówki.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
- Wystudzone ciasto wałkujemy na blat o grubości około 5 mm i wyklejamy nim dno i boki formy.
- Kruchy spód tarty pieczemy 20-30 minut, aż się zarumieni.
- Siekamy pietruszkę, miętę, bazylię i szczypiorek.
- Groszek myjemy pod zimną wodą, odcedzamy i zostawiamy w durszlaku do ocieknięcia.
- Kozi ser mieszamy ze śmietaną i żółtkami, dodając posiekane zioła i przyprawy do smaku.
- Na podpieczony spód wykładamy przygotowaną masę.
- Całość pieczemy w piekarniku przez kolejne 15-20 minut.
- Upieczoną tartę wyciągamy z piekarnika i na wierzch wykładamy groszek i kiełki słonecznika.
- Przed podaniem ozdabiamy pikiem.
I jak Wam smakuje? Pycha, prawda? :)