Tarta z wiśniami - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 60 min.

Składniki

Ciasto:Nadzienie:

Przygotowanie

Ta wiśniowo-czekoladowa tarta to idealne połączenie na ciepłe, letnie popołudnie.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
  2. Przygotowujemy ciasto kruche według instrukcji z opakowania.
  3. Ciastem wyklejamy spód i boki formy do tarty (o średnicy 24 cm).
  4. Pieczemy przez 20-30 minut, aż ciasto się zarumieni.
  5. Po upieczeniu wyciągamy do ostudzenia.
  6. Wiśnie myjemy i drylujemy.
  7. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej cały czas mieszając, aby się nie zagotowała i odstawiamy.
  8. Do wysokiego naczynia wkładamy serek mascarpone, dodajemy cukier puder, jajka oraz rozpuszczoną, lekko ciepłą czekoladę. Całość miksujemy na gładki krem.
  9. Na podpieczone, lekko wystudzone ciasto, wykładamy owoce, zalewamy je przygotowanym sosem i posypujemy płatkami migdałowymi.
  10. Wstawiamy całość do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 25-30 minut, do zgęstnienia sosu (po wbiciu widelca, sos nie może być płynny). Tartę podajemy wystudzoną.

Wyjątkowy smak!

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy