Tarta z wężymordem

  • 0,0
  • Łatwy
  • 1h 10min
  • 12 porcji
  • 30min
  • 0
Tarta z wężymordem

Tarta z wężymordem

  • 0,0
  • Łatwy
  • 1h 10min
  • 12 porcji
  • 30min
  • 0

Składniki

Kliknij w wybrany produkt z listy,
aby go zaznaczyć

Ciasto:

Nadzienie:

  • 400 g wężymordu
  • 200 ml śmietany 18%
  • 2 jaja
  • 200 g sera bleu
  • 300 g polędwicy wieprzowej
  • pieprz i sól do smaku

Przygotowanie

Kliknij w wybrany punkt, aby go zaznaczyć

Wężymord to mało popularne warzywo o smaku podobnym do szparagów, które świetnie łączy się z mięsem. Warto spróbować tej kombinacji!

  1. Łączymy mąkę z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą oraz wodą, proszkiem do pieczenia i szybko wyrabiamy.
  2. Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
  3. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
  4. Schłodzonym ciastem wykładamy formę.
  5. Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 20-30 minut, aż się zarumieni.
  6. Wężymord obieramy (ostrożnie, bo brudzi ręce!) i natychmiast wrzucamy do osolonej wody i gotujemy 8 minut.
  7. Polędwicę kroimy na bardzo cienkie plastry i układamy na dnie tarty.
  8. Układamy warstwę pokrojonego w kostkę sera bleu oraz przekrojone na połówki kawałki wężymordu.
  9. W misce roztrzepujemy jaja z pieprzem, solą oraz śmietaną.
  10. Zalewamy powstałym kremem  warzywa, ser i mięso. Wstawiamy tartę do piekarnika na kolejne 20 minut.
  11. Gotową tartę dekorujemy ulubionym pikiem.

Polecamy wężymord w takiej konfiguracji – warto go spróbować!

Oceń przepis 0,0
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Średnia ocena: 5
Ilość ocen: 50