Składniki
Ciasto:- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 1 żółtko
- 50 ml wody
- duża szczypta soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- 400 g wężymordu
- 200 ml śmietany 18%
- 2 jaja
- 200 g sera bleu
- 300 g polędwicy wieprzowej
- pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Wężymord to mało popularne warzywo o smaku podobnym do szparagów, które świetnie łączy się z mięsem. Warto spróbować tej kombinacji!
- Łączymy mąkę z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą oraz wodą, proszkiem do pieczenia i szybko wyrabiamy.
- Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
- Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
- Schłodzonym ciastem wykładamy formę.
- Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 20-30 minut, aż się zarumieni.
- Wężymord obieramy (ostrożnie, bo brudzi ręce!) i natychmiast wrzucamy do osolonej wody i gotujemy 8 minut.
- Polędwicę kroimy na bardzo cienkie plastry i układamy na dnie tarty.
- Układamy warstwę pokrojonego w kostkę sera bleu oraz przekrojone na połówki kawałki wężymordu.
- W misce roztrzepujemy jaja z pieprzem, solą oraz śmietaną.
- Zalewamy powstałym kremem warzywa, ser i mięso. Wstawiamy tartę do piekarnika na kolejne 20 minut.
- Gotową tartę dekorujemy ulubionym pikiem.
Polecamy wężymord w takiej konfiguracji - warto go spróbować!