Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
- 1 jajo
- 125 g margaryny lub masła
- 1-2 łyżki mąki pszennej do podsypania
- 1 kg truskawek
- 300 ml mleka skondensowanego
- 2 żółtka
- 50 g masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 garści listków mięty
- kilka dodatkowych truskawek
- 1 opakowanie migdałów w płatkach Bakalland
Przygotowanie
Połączenie truskawki i mięty jest nie tylko pyszne, ale także sprawia, że wypiek jest orzeźwiający. Migdały podkręcają smak tarty - na pewno zasmakuje ona każdemu.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190ºC (bez termoobiegu).
- Zawartość torebki z ciastem miksujemy z jajem i tłuszczem do połączenia się składników (przez około 2-3 minuty).
- Smarujemy tłuszczem dno formy do tarty (o średnicy około 28 cm).
- Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, podsypując mąką. Wykładamy nim dno i boki formy. Nakłuwamy ciasto widelcem.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 25 minut, aż ciasto się zarumieni. Odstawiamy do wystudzenia.
- Truskawki myjemy i odstawiamy, żeby obeschły.
- Mleko podgrzewamy, dodajemy umyte liście mięty, gotujemy przez około 10 minut, cały czas mieszając. Odcedzamy liście mięty.
- Do mleka dodajemy 2 żółtka i gotujemy na małym ogniu, do zgęstnienia kremu, cały czas mieszając. Studzimy.
- Ucieramy mikserem masło z cukrem pudrem na puch i dodajemy ostudzony krem miętowy.
- Gotowy krem wykładamy na ciasto.
- Mniejsze truskawki kroimy na połówki, większe zostawiamy w całości i układamy na kremie.
- Dekorujemy listkami mięty, przestrzenie między truskawkami posypujemy migdałami.
- W tartę wbijamy pik.
Tarta nie tylko pięknie wygląda, ale i pysznie smakuje. Smacznego!