Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
- 1 jajo
- 100 g zimnej margaryny lub masła
- 1-2 łyżki mąki pszennej (do podsypania ciasta)
- 300 ml śmietany 30%
- 2 żółtka
- 2 kawałki suszonej papai
- 5 kawałków suszonego pomelo
- 5 suszonych kwiatów hibiskusa
- 2 łyżeczki wody z kwiatu pomarańczy
- 2 łyżki cukru trzcinowego
Przygotowanie
Kandyzowane i suszone owoce to nie tylko domena Świąt Bożego Narodzenia. Dzięki użyciu egzotycznych owoców, takich jak pomelo i papaja, zyskuje ona wyjątkowy smak.
- Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190ºC (bez termoobiegu).
- Zawartość torebki z ciastem miksujemy przez około 2-3 minuty, z jajem, masłem lub margaryną oraz esencją pistacjową, aż do połączenia się składników.
- Dno formy do tart (o średnicy około 28 cm) smarujemy tłuszczem.
- Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, podsypując mąką. Wykładamy nim dno i boki formy, ciasto nakłuwamy widelcem.
- Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20‒30 minut, aż się zarumieni.
- Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia na około 10 minut.
- Mieszamy śmietanę i wodę z kwiatu pomarańczy z żółtkami. Krem wykładamy na podpieczone ciasto. Na wierzchu układamy suszone owoce, pokrojone na duże (około 2 cm) kawałki.
- Całość posypujemy cukrem trzcinowym i pieczemy przez 20 minut.
- Lekko schłodzoną tartę dekorujemy pikiem.
Tarta z suszonymi owocami sprawdzi się na wiele innych, aromatycznych okazji - na karnawał będzie znakomita!