Składniki
Ciasto:- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 1 żółtko
- duża szczypta soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- 50 ml wody
- 4 łodygi selera naciowego
- 200 ml śmietany 30%
- 2 żółtka
- 100 g startego żółtego dojrzewającego sera
- masło do smażenia
- słoiczek krewetek w zalewie
- opakowanie szynki włoskiej (ok. 200 g)
- 1 łyżka miodu
- 0.5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Seler naciowy łączymy ze składnikami, które być może nie przychodzą na myśl w pierwszej kolejności - krewetki, orzechy i ser dojrzewający.
- Mąkę łączymy z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą oraz wodą, proszkiem do pieczenia. Szybko wyrabiamy.
- Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
- Po tym czasie wykładamy ciastem formę (o średnicy ok. 28 cm).
- Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
- Wkładamy ciasto do rozgrzanego piekarnika na 20-30 minut, aż się zarumieni.
- Mieszamy śmietanę, żółtka oraz starty na drobnych oczkach ser dojrzewający. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Farsz wylewamy na podpieczone ciasto, zapiekamy przez 15 minut.
- Na maśle podsmażamy przez 3 minuty pokrojonego w plastry selera naciowego.
- Dalej smażąc dodajemy pokrojoną szynkę włoską, krewetki. Po chwili doprawiamy papryką, pieprzem i solą. Na końcu dodajemy miód.
- Nadzienie wykładamy na podpieczony farsz i zapiekamy kolejne 10 minut.
- W tartę wbijamy pik z ulubionym tekstem.
Czekamy na opinie współbiesiadników!