Tarta z selerem - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 95 min.

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 200 ml śmietany 30%
  • 2 żółtka
  • 100 g startego żółtego dojrzewającego sera
  • masło do smażenia
  • słoiczek krewetek w zalewie
  • opakowanie szynki włoskiej (ok. 200 g)
  • 1 łyżka miodu
  • 0.5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Seler naciowy łączymy ze składnikami, które być może nie przychodzą na myśl w pierwszej kolejności - krewetki, orzechy i ser dojrzewający.

  1. Mąkę łączymy z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą oraz wodą, proszkiem do pieczenia. Szybko wyrabiamy.
  2. Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
  3. Po tym czasie wykładamy ciastem formę (o średnicy ok. 28 cm).
  4. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
  5. Wkładamy ciasto do rozgrzanego piekarnika na 20-30 minut, aż się zarumieni.
  6. Mieszamy śmietanę, żółtka oraz starty na drobnych oczkach ser dojrzewający. Doprawiamy solą i pieprzem.
  7. Farsz wylewamy na podpieczone ciasto, zapiekamy przez 15 minut.
  8. Na maśle podsmażamy przez 3 minuty pokrojonego w plastry selera naciowego.
  9. Dalej smażąc dodajemy pokrojoną szynkę włoską, krewetki. Po chwili doprawiamy papryką, pieprzem i solą. Na końcu dodajemy miód.
  10. Nadzienie wykładamy na podpieczony farsz i zapiekamy kolejne 10 minut.
  11. W tartę wbijamy pik z ulubionym tekstem.

Czekamy na opinie współbiesiadników!

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy