Składniki
Ciasto:- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 1 żółtko
- 50 ml wody
- duża szczypta soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- garść rukoli
- pół papryki czerwonej
- pół bakłażana
- 1 cebula
- 6 pomidorków koktajlowych
- 100 g sera feta
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 jajo
- oliwa z oliwek do natarcia warzyw
- pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Tarta z rukolą i pieczonymi warzywami może być potraktowana jako lżejsza wersja pizzy.
- Łączymy mąkę z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą oraz wodą, proszkiem do pieczenia i szybko wyrabiamy.
- Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
- Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
- Wystudzonym ciastem wykładamy formę. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 20-30 minut, aż do zrumienienia. Po tym czasie wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia na około 10 minut.
- W piekarniku podpiekamy warzywa natarte oliwą, aż zmienią kolor na brzegach (około 20 minut).
- Mieszamy śmietankę i jajo. Doprawiamy do smaku.
- Na podpieczone, wystudzone ciasto wykładamy przygotowaną masę.
- Podpieczone warzywa (usuwamy ostrożnie skórkę z papryki) układamy na tarcie i rozkruszamy ser feta równomiernie na wierzchu tarty.
- Pieczemy całość w piekarniku przez 15-20 minut.
- Przed podaniem posypujemy rukolą i dekorujemy pikiem.
Zdrowa i pyszna tarta z warzywami i rukolą świetnie sprawdzi się na letni obiad. Smacznego!