Tarta z rukolą - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 120 min.

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • garść rukoli
  • pół papryki czerwonej
  • pół bakłażana
  • 1 cebula
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 100 g sera feta
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 jajo
  • oliwa z oliwek do natarcia warzyw
  • pieprz i sól do smaku

Przygotowanie

Tarta z rukolą i pieczonymi warzywami może być potraktowana jako lżejsza wersja pizzy.

  1. Łączymy mąkę z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą oraz wodą, proszkiem do pieczenia i szybko wyrabiamy.
  2. Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
  3. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
  4. Wystudzonym ciastem wykładamy formę. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 20-30 minut, aż do zrumienienia. Po tym czasie wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia na około 10 minut.
  5. W piekarniku podpiekamy warzywa natarte oliwą, aż zmienią kolor na brzegach (około 20 minut).
  6. Mieszamy śmietankę i jajo. Doprawiamy do smaku.
  7. Na podpieczone, wystudzone ciasto wykładamy przygotowaną masę.
  8. Podpieczone warzywa (usuwamy ostrożnie skórkę z papryki) układamy na tarcie i rozkruszamy ser feta równomiernie na wierzchu tarty.
  9. Pieczemy całość w piekarniku przez 15-20 minut.
  10. Przed podaniem posypujemy rukolą i dekorujemy pikiem.

Zdrowa i pyszna tarta z warzywami i rukolą świetnie sprawdzi się na letni obiad. Smacznego!

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy