Jak przygotować tartę z roszponką?
Aby ułatwić sobie przygotowanie wybranego przepisu możesz zaznaczyć kolejne wykonane czynności klikając w wybrany punkt.Tarta ze świeżymi warzywami to zawsze dobry pomysł, zwłaszcza, gdy zaczyna się sezon na nowalijki.
- Łączymy mąkę z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą oraz wodą, proszkiem do pieczenia i szybko wyrabiamy.
- Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
- Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
- Wystudzonym ciastem wykładamy formę i pieczemy 20-30 minut, aż do zrumienienia.
- Ser trzemy na tarce na drobnych oczkach, dodajemy do niego śmietanę, żółtko. Mieszamy.
- Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Na podpieczone ciasto wykładamy przygotowaną masę, pieczemy przez kolejne 20 minut.
- Roszponkę płuczemy, odcedzamy, dodajemy do niej oliwę z oliwek i cukier.
- Pomidory kroimy na połówki, cebulkę drobno siekamy i dorzucamy do roszponki. Całość mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
- Warzywny mix układamy na podpieczonym farszu serowym.
- Tartę schładzamy i dekorujemy pikiem.
To wyśmienita i zdrowa wiosenna przekąska!