1h 12 porcji Łatwy 30min
Tarta z roszponką
Tarta z roszponką

Tarta z roszponką

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

  • 100 g sera grana padano
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 opakowanie roszponki
  • 1 żółtko
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 3 młode cebulki dymki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól i pieprz do smaku

Jak przygotować tartę z roszponką?

Tarta ze świeżymi warzywami to zawsze dobry pomysł, zwłaszcza, gdy zaczyna się sezon na nowalijki.

  1. Łączymy mąkę z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą oraz wodą, proszkiem do pieczenia i szybko wyrabiamy.
  2. Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
  3. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
  4. Wystudzonym ciastem wykładamy formę i pieczemy 20-30 minut, aż do zrumienienia.
  5. Ser trzemy na tarce na drobnych oczkach, dodajemy do niego śmietanę, żółtko. Mieszamy.
  6. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  7. Na podpieczone ciasto wykładamy przygotowaną masę, pieczemy przez kolejne 20 minut.
  8. Roszponkę płuczemy, odcedzamy, dodajemy do niej oliwę z oliwek i cukier.
  9. Pomidory kroimy na połówki, cebulkę drobno siekamy i dorzucamy do roszponki. Całość mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
  10. Warzywny mix układamy na podpieczonym farszu serowym.
  11. Tartę schładzamy i dekorujemy pikiem.

To wyśmienita i zdrowa wiosenna przekąska!

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: