Składniki
Ciasto:- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 1 żółtko
- 50 ml wody
- duża szczypta soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- 100 g sera grana padano
- 200 ml śmietany kremówki 30%
- 1 opakowanie roszponki
- 1 żółtko
- 10 pomidorków koktajlowych
- 3 młode cebulki dymki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki cukru
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Tarta ze świeżymi warzywami to zawsze dobry pomysł, zwłaszcza, gdy zaczyna się sezon na nowalijki.
- Łączymy mąkę z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą oraz wodą, proszkiem do pieczenia i szybko wyrabiamy.
- Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
- Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
- Wystudzonym ciastem wykładamy formę i pieczemy 20-30 minut, aż do zrumienienia.
- Ser trzemy na tarce na drobnych oczkach, dodajemy do niego śmietanę, żółtko. Mieszamy.
- Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Na podpieczone ciasto wykładamy przygotowaną masę, pieczemy przez kolejne 20 minut.
- Roszponkę płuczemy, odcedzamy, dodajemy do niej oliwę z oliwek i cukier.
- Pomidory kroimy na połówki, cebulkę drobno siekamy i dorzucamy do roszponki. Całość mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
- Warzywny mix układamy na podpieczonym farszu serowym.
- Tartę schładzamy i dekorujemy pikiem.
To wyśmienita i zdrowa wiosenna przekąska!