Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
- 1 jajo
- 125 g zimnej margaryny lub masła
- 1-2 łyżki mąki pszennej (do podsypania ciasta)
- 3 łodygi rabarbaru
- 200 g truskawek
- szklanka cukru
- łyżka czarnego pieprzu
- 3 łyżki miodu
- 300 ml śmietany 30%
- 2 żółtka
Przygotowanie
Rabarbar i truskawki to dobrana para - warto sprawdzić ten duet szczególnie w pysznej tarcie!
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190ºC (bez termoobiegu).
- Zawartość torebki z ciastem miksujemy z jajem i tłuszczem do połączenia się składników (około 2-3 minuty).
- Smarujemy tłuszczem dno formy do wypieku tart (o średnicy około 28 cm).
- Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, podsypując mąką. Wykładamy nim dno i boki formy. Ciasto nakłuwamy widelcem.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 15 minut, aż do zrumienienia. Odstawiamy je do wystudzenia.
- Truskawki i rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w plastry (parę sztuk pozostawiamy do dekoracji). Podsmażamy z cukrem tak, aby osiągnąć konsystencję dżemu, doprawiamy zmielonym pieprzem i odstawiamy.
- Mieszamy żółtka ze śmietaną, dodajemy miód. Masę wylewamy na podpieczone ciasto.
- Wsadzamy do piekarnika na 15 minut, następnie wylewamy dżem truskawkowo-rabarbarowy i wsadzamy do piekarnika jeszcze na 10-15 minut.
- Ozdabiamy pozostawionymi truskawkami i rabarbarem, posypujemy cukrem pudrem.
- W każdy kawałek wbijamy ulubiony pik.
Ta tarta to prawdziwy smak lata - wystarczy spróbować!