
Tarta z pomidorami
Trudność:
1 / 3
Ilość porcji:
16
Czas przygotowania:
120 min.
Składniki
Ciasto:- 250 g mąki pszennej
 - 125 g masła
 - 1 żółtko
 - 50 ml wody
 - duża szczypta soli
 - pół łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
 
- 3 pomidory malinówki
 - garść greckich; fioletowych oliwek
 - 100 ml jogurtu naturalnego
 - 2 żółtka
 - garść świeżej bazylii
 - 4 łyżki brązowego cukru
 - 2 kule mozzarelli
 
Przygotowanie
Jeśli tęsknicie za smakiem sałatki caprese serwowanej w upalnej części południowych Włoch, z pewnością zasmakuje Wam wariacja na jej temat w postaci aromatycznej tarty.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 150°C (bez termoobiegu).
 - Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, tak samo jak formę o średnicy około 24 cm.
 - Pomidory kroimy w plastry, układamy na blaszce i pieczemy 30 minut.
 - Po wyjęciu pomidorów posypujemy je obficie cukrem.
 - Mąkę łączymy z zimnym masłem, żółtkiem, solą, wodą i proszkiem do pieczenia, szybko wyrabiając.
 - Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
 - Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
 - Wyklejamy dno i boki formy, lekko nakłuwając ciasto widelcem.
 - Pieczemy w piekarniku 20-30 minut, aż do zarumienienia.
 - W misce mieszamy jogurt naturalny, startą na grubych oczkach mozzarellę, żółtka oraz pokrojone w połówki oliwki.
 - Garść bazylii siekamy i dorzucamy do kremu.
 - Całość mieszamy i wylewamy na podpieczone ciasto.
 - Na wierzchu układamy upieczone pomidory i posypujemy odrobiną bazylii.
 - Tartę wstawiamy do piekarnika na kolejne 25 minut.
 - Dekorujemy świeżą bazylią, oliwkami i pikiem.
 
Aż chce się krzyknąć delizioso!
