Składniki
Ciasto:- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 1 żółtko
- 50 ml wody
- duża szczypta soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- 3 pomidory malinówki
- garść greckich; fioletowych oliwek
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 2 żółtka
- garść świeżej bazylii
- 4 łyżki brązowego cukru
- 2 kule mozzarelli
Przygotowanie
Jeśli tęsknicie za smakiem sałatki caprese serwowanej w upalnej części południowych Włoch, z pewnością zasmakuje Wam wariacja na jej temat w postaci aromatycznej tarty.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 150°C (bez termoobiegu).
- Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, tak samo jak formę o średnicy około 24 cm.
- Pomidory kroimy w plastry, układamy na blaszce i pieczemy 30 minut.
- Po wyjęciu pomidorów posypujemy je obficie cukrem.
- Mąkę łączymy z zimnym masłem, żółtkiem, solą, wodą i proszkiem do pieczenia, szybko wyrabiając.
- Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
- Wyklejamy dno i boki formy, lekko nakłuwając ciasto widelcem.
- Pieczemy w piekarniku 20-30 minut, aż do zarumienienia.
- W misce mieszamy jogurt naturalny, startą na grubych oczkach mozzarellę, żółtka oraz pokrojone w połówki oliwki.
- Garść bazylii siekamy i dorzucamy do kremu.
- Całość mieszamy i wylewamy na podpieczone ciasto.
- Na wierzchu układamy upieczone pomidory i posypujemy odrobiną bazylii.
- Tartę wstawiamy do piekarnika na kolejne 25 minut.
- Dekorujemy świeżą bazylią, oliwkami i pikiem.
Aż chce się krzyknąć delizioso!