Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
- 1 jajo
- 5 łyżek kakao
- 125 g zimnej margaryny lub masła
- 1-2 łyżki mąki pszennej (do podsypania ciasta)
- 300 ml śmietany 30%
- 1 żółtko
- 100 g wiórków kokosowych Bakalland
- 2 łyżki cukru
- 2 duże pomarańcze
- 100 g cukru trzcinowego
- 50 g masła
- 3 szczypty cynamonu
Przygotowanie
Pyszna, aromatyczna tarta z pomarańczami i nutą kokosu to smaczny pomysł na przedświąteczny (i nie tylko) weekend.
- Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190ºC bez termoobiegu.
- Zawartość torebki z ciastem miksujemy przez około 2-3 minuty z jajem, kakao i masłem lub margaryną - do połączenia się składników.
- Dno formy tarty (o średnicy około 28 cm) smarujemy tłuszczem.
- Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, podsypując mąką. Wykładamy nim dno i boki formy, nakłuwamy ciasto widelcem.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia na około 10 minut.
- Mieszamy śmietanę, 2 łyżki cukru, żółtko i wiórki kokosowe Bakalland. Masę wykładamy na wystudzoną tartę i pieczemy 20-25 minut w 190ºC.
- W tym czasie parzymy pomarańcze i kroimy na cienkie plastry (około 3 mm). Końcówki odrzucamy.
- Rozpuszczamy na patelni masło, dodajemy cukier trzcinowy, układamy delikatnie plastry pomarańczy i obsmażamy je z dwóch stron na niedużym ogniu przez około 3 minuty.
- Podsmażone plastry pomarańczy układamy na wierzchu tarty, polewamy całość resztą sosu ze smażenia pomarańczy, a wierzch prószymy cynamonem.
- Dekorujemy pikiem i gotowe!
Zapach pomarańczy i cynamonu podczas przygotowywania tarty od razu wprawi wszystkich w świąteczny nastrój!