1h 30min 12 porcji Średni
Tarta z pietruszką

Tarta z pietruszką

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

  • 3 duże korzenie pietruszki
  • 2 łyżki miodu
  • 1 żółtko
  • 20 dag sera koziego w roladzie
  • 200 ml śmietany 30%
  • 2 duże gruszki

Pesto:

Jak przygotować tartę z pietruszką?

Pietruszka i gruszka pozornie nie brzmią jako zgrany duet, ale w tej tarcie idealnie się uzupełniają. Zwieńczeniem tarty jest pietruszkowe pesto.

  1. Obieramy pietruszkę i kroimy ją w plastry o szerokości ok. 0,5 cm.
  2. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  3. Pietruszkę umieszczamy na dnie naczynia żaroodpornego i zalewamy miodem oraz 3 łyżkami oliwy z oliwek.
  4. Wstawiamy do piekarnika na 30 minut.
  5. Łączymy mąkę z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą oraz wodą, proszkiem do pieczenia i szybko wyrabiamy.
  6. Ciasto wstawiamy na 15 minut do piekarnika na niższą półkę do podpieczenia.
  7. Gruszki obieramy i kroimy w kostkę, podobnie jak ser kozi, a następnie dodajemy do nich śmietanę kremówkę i żółtko – całość delikatnie mieszamy.
  8. Upieczoną pietruszkę wykładamy na dno ciasta, a całość zalewamy masą gruszkowo-serową.
  9. Tartę wstawiamy do piekarnika na kolejne 30 minut.
  10. Natkę i czosnek drobno siekamy, dodajemy orzechy pinii i dolewamy oliwę. Całość blendujemy na gładką masę.

Kremowego smaku dodaje ser kozi – niezastąpiony w kuchni. Smacznego!

Średnia: 3,50 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: