Składniki
Ciasto:- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 1 żółtko
- 50 ml wody
- duża szczypta soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- 3 duże korzenie pietruszki
- 2 łyżki miodu
- 1 żółtko
- 20 dag sera koziego w roladzie
- 200 ml śmietany 30%
- 2 duże gruszki
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 1 opakowanie orzechów pinii Bakalland
- 100 ml oliwy z oliwek
Przygotowanie
Pietruszka i gruszka pozornie nie brzmią jako zgrany duet, ale w tej tarcie idealnie się uzupełniają. Zwieńczeniem tarty jest pietruszkowe pesto.
- Obieramy pietruszkę i kroimy ją w plastry o szerokości ok. 0,5 cm.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
- Pietruszkę umieszczamy na dnie naczynia żaroodpornego i zalewamy miodem oraz 3 łyżkami oliwy z oliwek.
- Wstawiamy do piekarnika na 30 minut.
- Łączymy mąkę z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą oraz wodą, proszkiem do pieczenia i szybko wyrabiamy.
- Ciasto wstawiamy na 15 minut do piekarnika na niższą półkę do podpieczenia.
- Gruszki obieramy i kroimy w kostkę, podobnie jak ser kozi, a następnie dodajemy do nich śmietanę kremówkę i żółtko - całość delikatnie mieszamy.
- Upieczoną pietruszkę wykładamy na dno ciasta, a całość zalewamy masą gruszkowo-serową.
- Tartę wstawiamy do piekarnika na kolejne 30 minut.
- Natkę i czosnek drobno siekamy, dodajemy orzechy pinii i dolewamy oliwę. Całość blendujemy na gładką masę.
Kremowego smaku dodaje ser kozi - niezastąpiony w kuchni. Smacznego!