Składniki
Ciasto:- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 1 żółtko
- 50 ml wody
- duża szczypta soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- 400 g pieczarek
- 150 g salami
- 150 g tartego żółtego sera
- 3-4 papryczki chili
- 2 ząbki czosnku
- 200 g przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oregano
- sól; pieprz do smaku
Przygotowanie
Pieczarki z dodatkiem ostrego sosu pomidorowego i włoskiego salami wybornie sprawdzają się jako nadzienie do tarty!
- Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190° C (bez termoobiegu).
- Łączymy mąkę z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą oraz wodą, proszkiem do pieczenia i szybko wyrabiamy.
- Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
- Po tym czasie wykładamy nim formę i wkładamy ciasto do upieczenia na 20-30 minut, aż się zarumieni.
- Połowę pieczarek podsmażamy i wykładamy na podpieczony spód tarty.
- W misce mieszamy przecier pomidorowy, oregano, pokrojony drobno czosnek, łyżeczkę cukru, sól i pieprz.
- Sos wylewamy jako drugą warstwę nadzienia.
- Kolejno wykładamy na wierzch plastry salami i warstwę surowych pieczarek.
- Wierzch tarty dekorujemy różyczkami z salami, posypujemy drobno posiekanymi papryczkami chili oraz żółtym serem.
- Całość wstawiamy do piekarnika na kolejne 20 minut.
- Przed końcem pieczenia (5-10 minut) dodajemy jeszcze 2-3 łyżki tartego żółtego sera.
- W gotowe kawałki tarty wbijamy pik.
Tarta z pieczarkami to smaczna propozycja na sycący obiad czy lunch do pracy. Warto spróbować!