1h 12 porcji Łatwy 30min
Tarta z natką pietruszki

Tarta z natką pietruszki

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • 500 g pieczarek
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 żółtka
  • 2 ząbki czosnku
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • sól, pieprz do smaku

Jak przygotować tartę z natką pietruszki?

Lekkie danie na obiad? Aromatyczna tarta z pietruszką, uzupełniona pieczarkami i czosnkiem sprawdzi się znakomicie.

  1. Łączymy mąkę z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą oraz wodą, proszkiem do pieczenia i szybko wyrabiamy.
  2. Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
  3. Po tym czasie wykładamy nim formę. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C (bez termoobiegu). Wkładamy ciasto do upieczenia na 20-30 minut, aż się zarumieni.
  4. Na suchej patelni podgrzewamy masło i dusimy pokrojone w plastry pieczarki.
  5. Śmietanę mieszamy z żółtkami.
  6. Pietruszkę i czosnek drobno siekamy, a następnie razem z sokiem z cytryny dodajemy do masy śmietanowej. Dodajemy pieczarki, mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  7. Na podpieczone ciasto wykładamy przygotowany farsz i pieczemy przez kolejne 20 min.
  8. Gotową tartę dekorujemy świeżą pietruszką.
  9. W kawałki tarty wbijamy piki.

To najlepsze danie na szybki obiad wiosną lub latem, gdy domownicy mają ochotę na coś smacznego, ale i lekkiego. Na pewno będą zadowoleni. 🙂

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: