
Tarta z natką pietruszki
Trudność:
1 / 3
Ilość porcji:
12
Czas przygotowania:
60 min.
Składniki
Ciasto:- 250 g mąki pszennej
 - 125 g masła
 - 1 żółtko
 - 50 ml wody
 - duża szczypta soli
 - pół łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
 
- 1 pęczek pietruszki
 - 1 łyżka masła
 - 500 g pieczarek
 - 200 ml śmietany kremówki 30%
 - 2 żółtka
 - 2 ząbki czosnku
 - sok wyciśnięty z połowy cytryny
 - sól; pieprz do smaku
 
Przygotowanie
Lekkie danie na obiad? Aromatyczna tarta z pietruszką, uzupełniona pieczarkami i czosnkiem sprawdzi się znakomicie.
- Łączymy mąkę z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą oraz wodą, proszkiem do pieczenia i szybko wyrabiamy.
 - Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
 - Po tym czasie wykładamy nim formę. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C (bez termoobiegu). Wkładamy ciasto do upieczenia na 20-30 minut, aż się zarumieni.
 - Na suchej patelni podgrzewamy masło i dusimy pokrojone w plastry pieczarki.
 - Śmietanę mieszamy z żółtkami.
 - Pietruszkę i czosnek drobno siekamy, a następnie razem z sokiem z cytryny dodajemy do masy śmietanowej. Dodajemy pieczarki, mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
 - Na podpieczone ciasto wykładamy przygotowany farsz i pieczemy przez kolejne 20 min.
 - Gotową tartę dekorujemy świeżą pietruszką.
 - W kawałki tarty wbijamy piki.
 
To najlepsze danie na szybki obiad wiosną lub latem, gdy domownicy mają ochotę na coś smacznego, ale i lekkiego. Na pewno będą zadowoleni. :)
