fbpx
Tarta z kurczakiem i morelami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Tarta z kurczakiem i morelami
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 3
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 90

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • cała pierś (ok. 300 g) kurczaka
  • 2 łyżki masła
  • 2 cebulki dymki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 8 moreli
  • 1 pomidor bez skórki
  • 1 łyżeczka kminu indyjskiego
  • 2 goździki roztłuczone w moździerzu
  • szklanka jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 2 jajka
  • sól
  • brązowy cukier

Przygotowanie

W tarcie z kurczakiem w morelach zachowane są wspomnienia kuchni azjatyckiej. Zasmakuje wszystkim podróżnikom, którzy poszukują wyjątkowych smaków!

  1. Mąkę łączymy z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą oraz wodą, proszkiem do pieczenia i szybko wyrabiamy.
  2. Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
  3. Po tym czasie wykładamy ciastem formę (o średnicy ok. 28 cm).
  4. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
  5. Wkładamy ciasto do rozgrzanego piekarnika na 20-30 minut, aż się zarumieni.
  6. Mięso kroimy w poprzek włókien na paski.
  7. Na małym ogniu roztapiamy masło i podsmażamy na nim na złoty kolor pokrojone w kosteczkę cebulę oraz czosnek. Dodajemy paski kurczaka i smażymy na złoto. Dokładamy paprykę pokrojoną w kostkę, podlewamy odrobiną wody, dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora. Przyprawiamy kminem, solą, szczyptą brązowego cukru i dusimy 10 minut, prawie do całkowitego odparowania.
  8. Na koniec do garnka wrzucamy morele pocięte na ósemki oraz zmiażdżone w moździerzu goździki. Dusimy jeszcze 5 minut pilnując, aby całość się nie przypaliła.
  9. Do jogurtu dodajemy jajka, a następnie mieszamy z kurczakiem z morelami.
  10. Na podpieczoną tartę wylewamy masę i pieczemy w piekarniku przez 25-30 minut.
  11. Przed podaniem wbijamy w kawałki pik z ulubionym tekstem.

Rodzinie się spodoba ten nietypowy sposób zaserwowania kurczaka.

Tarta z kurczakiem i morelami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+