Tarta z kurczakiem i morelami
Trudność:
3 / 3
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
90 min.
Składniki
Ciasto:- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 1 żółtko
- 50 ml wody
- duża szczypta soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- cała pierś (ok. 300 g) kurczaka
- 2 łyżki masła
- 2 cebulki dymki
- 1 ząbek czosnku
- 1 czerwona papryka
- 8 moreli
- 1 pomidor bez skórki
- 1 łyżeczka kminu indyjskiego
- 2 goździki roztłuczone w moździerzu
- szklanka jogurtu naturalnego typu greckiego
- 2 jajka
- sól
- brązowy cukier
Przygotowanie
W tarcie z kurczakiem w morelach zachowane są wspomnienia kuchni azjatyckiej. Zasmakuje wszystkim podróżnikom, którzy poszukują wyjątkowych smaków!
- Mąkę łączymy z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą oraz wodą, proszkiem do pieczenia i szybko wyrabiamy.
- Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
- Po tym czasie wykładamy ciastem formę (o średnicy ok. 28 cm).
- Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
- Wkładamy ciasto do rozgrzanego piekarnika na 20-30 minut, aż się zarumieni.
- Mięso kroimy w poprzek włókien na paski.
- Na małym ogniu roztapiamy masło i podsmażamy na nim na złoty kolor pokrojone w kosteczkę cebulę oraz czosnek. Dodajemy paski kurczaka i smażymy na złoto. Dokładamy paprykę pokrojoną w kostkę, podlewamy odrobiną wody, dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora. Przyprawiamy kminem, solą, szczyptą brązowego cukru i dusimy 10 minut, prawie do całkowitego odparowania.
- Na koniec do garnka wrzucamy morele pocięte na ósemki oraz zmiażdżone w moździerzu goździki. Dusimy jeszcze 5 minut pilnując, aby całość się nie przypaliła.
- Do jogurtu dodajemy jajka, a następnie mieszamy z kurczakiem z morelami.
- Na podpieczoną tartę wylewamy masę i pieczemy w piekarniku przez 25-30 minut.
- Przed podaniem wbijamy w kawałki pik z ulubionym tekstem.
Rodzinie się spodoba ten nietypowy sposób zaserwowania kurczaka.