2h 12 porcji Łatwy 30min
Tarta z marchewką
Tarta z marchewką

Tarta z marchewką

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

  • 500 g startej marchwii
  • 2 jaja
  • 50 g żółtego sera
  • 250 ml śmietany 18%
  • 2 cebule
  • 3 łyżeczki natki pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz do smaku
  • 3 łyżki pestek dyni Bakalland

Jak przygotować tartę z marchewką?

Wykwintna tarta marchewkowa to znakomity pomysł na kolację, do zaserwowania z lekką sałatką i sosem z octem balsamicznym.

  1. Mąkę łączymy z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą oraz wodą, proszkiem do pieczenia i szybko wyrabiamy.
  2. Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
  3. Po tym czasie wykładamy 3/4 ciasta formę (o średnicy ok. 28 cm), pozostałe 1/4 ciasta zostawiamy w lodówce.
  4. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
  5. Wkładamy ciasto do rozgrzanego piekarnika na 20-30 minut, aż się zarumieni.
  6. Marchewkę trzemy na grubych oczkach, a cebulę szatkujemy.
  7. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy z oliwek i podsmażamy cebulę, aż do zeszklenia. Do cebuli dodajemy marchewkę oraz pietruszkę. Smażymy całość ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Odstawiamy masę do ostudzenia.
  8. Jajka roztrzepujemy ze śmietaną, solą i pieprzem, a na końcu dodajemy starty na tarce żółty ser.
  9. Przestudzoną marchew z cebulą łączymy ostrożnie z sosem serowym.
  10. Wykładamy mieszankę na spód tarty i posypujemy 3 łyżkami pestek dyni.
  11. Resztę ciasta rozwałkowujemy, kroimy na szerokie wstążki i układamy w kratkę na tarcie.
  12. Tartę wkładamy do rozgrzanego piekarnika na kolejne 25-30 minut.
  13. Przed podaniem wbijamy w tartę pik.

Na taką wspólną kolację warto czekać cały dzień.

Średnia: 3,33 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: