fbpx
Tarta z marchewką - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Tarta z marchewką
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 120

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 800 g marchewek
  • 6 łyżek cukru
  • 100 ml octu balsamicznego
  • 150 ml śmietany 30%
  • 1 jajo
  • garść świeżej kolendry
  • pieprz i sól

Przygotowanie

Wykwintna tarta marchewkowa to znakomity pomysł na kolację, do zaserwowania z lekką sałatką i sosem z octem balsamicznym.

  1. Mąkę łączymy z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą oraz wodą, proszkiem do pieczenia i szybko wyrabiamy.
  2. Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
  3. Po tym czasie wykładamy 3/4 ciasta formę (o średnicy ok. 28 cm), pozostałe 1/4 ciasta zostawiamy w lodówce.
  4. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
  5. Wkładamy ciasto do rozgrzanego piekarnika na 20-30 minut, aż się zarumieni.
  6. Marchewkę trzemy na grubych oczkach, a cebulę szatkujemy.
  7. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy z oliwek i podsmażamy cebulę, aż do zeszklenia. Do cebuli dodajemy marchewkę oraz pietruszkę. Smażymy całość ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Odstawiamy masę do ostudzenia.
  8. Jajka roztrzepujemy ze śmietaną, solą i pieprzem, a na końcu dodajemy starty na tarce żółty ser.
  9. Przestudzoną marchew z cebulą łączymy ostrożnie z sosem serowym.
  10. Wykładamy mieszankę na spód tarty i posypujemy 3 łyżkami pestek dyni.
  11. Resztę ciasta rozwałkowujemy, kroimy na szerokie wstążki i układamy w kratkę na tarcie.
  12. Tartę wkładamy do rozgrzanego piekarnika na kolejne 25-30 minut.
  13. Przed podaniem wbijamy w tartę pik.

Na taką wspólną kolację warto czekać cały dzień.

Tarta z marchewką

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+