Składniki
Ciasto:- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 1 żółtko
- 50 ml wody
- duża szczypta soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- 800 g marchewek
- 6 łyżek cukru
- 100 ml octu balsamicznego
- 150 ml śmietany 30%
- 1 jajo
- garść świeżej kolendry
- pieprz i sól
Przygotowanie
Wykwintna tarta marchewkowa to znakomity pomysł na kolację, do zaserwowania z lekką sałatką i sosem z octem balsamicznym.
- Mąkę łączymy z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą oraz wodą, proszkiem do pieczenia i szybko wyrabiamy.
- Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
- Po tym czasie wykładamy 3/4 ciasta formę (o średnicy ok. 28 cm), pozostałe 1/4 ciasta zostawiamy w lodówce.
- Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
- Wkładamy ciasto do rozgrzanego piekarnika na 20-30 minut, aż się zarumieni.
- Marchewkę trzemy na grubych oczkach, a cebulę szatkujemy.
- Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy z oliwek i podsmażamy cebulę, aż do zeszklenia. Do cebuli dodajemy marchewkę oraz pietruszkę. Smażymy całość ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Odstawiamy masę do ostudzenia.
- Jajka roztrzepujemy ze śmietaną, solą i pieprzem, a na końcu dodajemy starty na tarce żółty ser.
- Przestudzoną marchew z cebulą łączymy ostrożnie z sosem serowym.
- Wykładamy mieszankę na spód tarty i posypujemy 3 łyżkami pestek dyni.
- Resztę ciasta rozwałkowujemy, kroimy na szerokie wstążki i układamy w kratkę na tarcie.
- Tartę wkładamy do rozgrzanego piekarnika na kolejne 25-30 minut.
- Przed podaniem wbijamy w tartę pik.
Na taką wspólną kolację warto czekać cały dzień.