Tarta z marchewką - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 120 min.

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 800 g marchewek
  • 6 łyżek cukru
  • 100 ml octu balsamicznego
  • 150 ml śmietany 30%
  • 1 jajo
  • garść świeżej kolendry
  • pieprz i sól

Przygotowanie

Wykwintna tarta marchewkowa to znakomity pomysł na kolację, do zaserwowania z lekką sałatką i sosem z octem balsamicznym.

  1. Mąkę łączymy z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą oraz wodą, proszkiem do pieczenia i szybko wyrabiamy.
  2. Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
  3. Po tym czasie wykładamy 3/4 ciasta formę (o średnicy ok. 28 cm), pozostałe 1/4 ciasta zostawiamy w lodówce.
  4. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
  5. Wkładamy ciasto do rozgrzanego piekarnika na 20-30 minut, aż się zarumieni.
  6. Marchewkę trzemy na grubych oczkach, a cebulę szatkujemy.
  7. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy z oliwek i podsmażamy cebulę, aż do zeszklenia. Do cebuli dodajemy marchewkę oraz pietruszkę. Smażymy całość ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Odstawiamy masę do ostudzenia.
  8. Jajka roztrzepujemy ze śmietaną, solą i pieprzem, a na końcu dodajemy starty na tarce żółty ser.
  9. Przestudzoną marchew z cebulą łączymy ostrożnie z sosem serowym.
  10. Wykładamy mieszankę na spód tarty i posypujemy 3 łyżkami pestek dyni.
  11. Resztę ciasta rozwałkowujemy, kroimy na szerokie wstążki i układamy w kratkę na tarcie.
  12. Tartę wkładamy do rozgrzanego piekarnika na kolejne 25-30 minut.
  13. Przed podaniem wbijamy w tartę pik.

Na taką wspólną kolację warto czekać cały dzień.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy