fbpx
Tarta z mango i kokosem - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Tarta z mango i kokosem
Udostępnij:
Trudność: 3 / 3
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 90 min.

Składniki

Ciasto:Nadzienie:Dekoracje:
  • 1 mango

Przygotowanie

Egzotyczne połączenie mango i kokosa świetnie smakuje zwłaszcza na czekoladowym spodzie. To coś dla łasuchów! Sprawdź nasz przepis na tartę z owocami!

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni C (bez termoobiegu).
  2. W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę.
  3. Wsypujemy zawartość torebki z ciastem do głębokiej miski, dodajemy jajo i tłuszcz, a następnie czekoladę.
  4. Miksujemy przez około 2-3 minuty do połączenia się składników.
  5. Następnie ciasto wyrabiamy, aż powstanie zwarta kula.
  6. Okrągłą formę do wypieku tarty o średnicy około 28 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  7. Wylepiamy ciastem dno i boki formy, a następnie nakłuwamy je widelcem.
  8. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 20-30 minut, aż ciasto się zarumieni. Odstawiamy je do wystudzenia.
  9. Do wysokiej miski przekładamy śmietanę kremówkę oraz cukier puder i miksujemy na wysokich obrotach do momentu, aż śmietana będzie ubita.
  10. Dokładamy ser mascarpone, dosypujemy połowę opakowania kokosu i mieszamy.
  11. W garnku podgrzewamy mleko kokosowe i rozpuszczamy w nim żelatynę, a następnie dokładamy pozostałe wiórki kokosowe i odstawiamy z ognia, by krem wystygł.
  12. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i dokładamy do masy serowej, podobnie jak wystudzone mleko kokosowe z żelatyną.
  13. Całość mieszamy do połączenia i wykładamy na wystudzone ciasto.
  14. Mango kroimy w plasterki i wykładamy na wierzchu kremu w formie rozety.
  15. Tartę wstawiamy do lodówki na godzinę do schłodzenia, a przed podaniem dekorujemy świeżą miętą.
  16. W kawałki tarty wbijamy ulubione piki.

To nie tylko pyszna, orzeźwiająca tarta z owocami, ale także wyjątkowa dekoracja stołu. Dopóki nie zostanie zjedzona :)

Tarta z mango i kokosem

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+