Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
- 1 jajo
- 100 g zimnej margaryny lub masła
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
- mała puszka mleka kokosowego
- 3 łyżki żelatyny Delecta
- 200 ml śmietany kremówki 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 białka
- 1 opakowanie sera mascarpone
- 1 opakowanie wiórków kokosowych Bakalland
- 1 mango
Przygotowanie
Egzotyczne połączenie mango i kokosa świetnie smakuje zwłaszcza na czekoladowym spodzie. To coś dla łasuchów! Sprawdź nasz przepis na tartę z owocami!
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni C (bez termoobiegu).
- W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę.
- Wsypujemy zawartość torebki z ciastem do głębokiej miski, dodajemy jajo i tłuszcz, a następnie czekoladę.
- Miksujemy przez około 2-3 minuty do połączenia się składników.
- Następnie ciasto wyrabiamy, aż powstanie zwarta kula.
- Okrągłą formę do wypieku tarty o średnicy około 28 cm wykładamy papierem do pieczenia.
- Wylepiamy ciastem dno i boki formy, a następnie nakłuwamy je widelcem.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 20-30 minut, aż ciasto się zarumieni. Odstawiamy je do wystudzenia.
- Do wysokiej miski przekładamy śmietanę kremówkę oraz cukier puder i miksujemy na wysokich obrotach do momentu, aż śmietana będzie ubita.
- Dokładamy ser mascarpone, dosypujemy połowę opakowania kokosu i mieszamy.
- W garnku podgrzewamy mleko kokosowe i rozpuszczamy w nim żelatynę, a następnie dokładamy pozostałe wiórki kokosowe i odstawiamy z ognia, by krem wystygł.
- Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i dokładamy do masy serowej, podobnie jak wystudzone mleko kokosowe z żelatyną.
- Całość mieszamy do połączenia i wykładamy na wystudzone ciasto.
- Mango kroimy w plasterki i wykładamy na wierzchu kremu w formie rozety.
- Tartę wstawiamy do lodówki na godzinę do schłodzenia, a przed podaniem dekorujemy świeżą miętą.
- W kawałki tarty wbijamy ulubione piki.
To nie tylko pyszna, orzeźwiająca tarta z owocami, ale także wyjątkowa dekoracja stołu. Dopóki nie zostanie zjedzona :)