1h 12 porcji Łatwy
Tarta z łososiem i camembert
Tarta z łososiem i camembert

Tarta z łososiem i camembert

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

  • 250 g łososia wędzonego na zimno
  • 200 g sera camembert
  • mały pęczek koperku
  • 2 jaja
  • 250 g kwaśnej śmietany 18%
  • pieprz do smaku

Jak przygotować tartę z łososiem i camembert?

Łagodny łosoś, wyrazisty ser camembert oraz aksamitny śmietanowy sos łączą się w pyszną tartę, która zasmakuje nawet niejadkom.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190ºC (bez termoobiegu).
  2. Wsypujemy zawartość torebki z ciastem do głębokiej miski, dodajemy jajo i tłuszcz.
  3. Miksujemy składniki za pomocą mieszadeł świderków przez około 2-3 minuty do połączenia się składników.
  4. Smarujemy tłuszczem dno formy do wypieku tart o średnicy około 28 cm.
  5. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, podsypując mąką.
  6. Wykładamy ciastem dno i boki formy, a następnie nakłuwamy je widelcem.
  7. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 15 minut, aż ciasto się zarumieni. Odstawiamy je do wystudzenia.
  8. Ser camembert kroimy w paski, plastry łososia rozdrabniamy na małe kawałki, a koperek drobno siekamy.
  9. Do miseczki wlewamy śmietanę, dodajemy jaja i mieszamy.
  10. Do masy dodajemy koperek, doprawiamy szczyptą pieprzu i ponownie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą.
  11. Na podpieczone, wystudzone ciasto wykładamy połowę łososia i plastry sera, a na wierzch wykładamy pozostałego łososia.
  12. Nadzienie zalewamy masą śmietanowo-jajeczną i wyrównujemy wierzch tarty.
  13. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30–35 minut, do zgęstnienia masy (po wbiciu widelca nie może być płynna).
  14. Całość dekorujemy odpowiednim pikiem.

Tarta z łososiem jest znakomita – na pewno nie skończy się na jednym kawałku. 🙂

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: