Tarta z kurczakiem i suszonymi pomidorami
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
90 min.
Składniki
Ciasto:- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 1 żółtko
- 50 ml wody
- duża szczypta soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- 200 g suszonych pomidorów
- 2 łyżki zalewy z suszonych pomidorów
- 100 ml śmietany 30%
- 2 żółtka
- 1 podwójna pierś kurczaka
- garść czarnych oliwek
- łyżeczka ostrej papryki
- łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
- tłuszcz do smażenia
- świeża rukola
Przygotowanie
Intensywny smak suszonych pomidorów dodaje wyrazu delikatnemu mięsu z kurczaka.
- Pierś kurczaka kroimy na większe paski i podsmażamy przez 15 minut doprawione ostrą papryką, solą i łyżką soku z cytryny.
- Mąkę łączymy z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą oraz wodą, proszkiem do pieczenia Delecta. Szybko wyrabiamy.
- Odkładamy ciasto na 30 min do lodówki.
- Po tym czasie wykładamy ciastem formę (o średnicy ok. 28 cm).
- Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
- Wkładamy ciasto do rozgrzanego piekarnika na 20-30 minut, aż się zarumieni.
- Suszone pomidory blendujemy, mieszamy z 2 łyżkami oliwy z ich zalewy, śmietaną i żółtkami.
- Wykładam tę mieszankę na podpieczone ciasto, razem z kawałkami kurczaka i oliwkami.
- Pieczemy przez kolejne 30 minut.
- Przed podaniem dekorujemy tartę rukolą i wbijamy w nią pik z ulubionym tekstem.
Smacznego!