Tarta z kurczakiem i suszonymi pomidorami - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 90 min.

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 200 g suszonych pomidorów
  • 2 łyżki zalewy z suszonych pomidorów
  • 100 ml śmietany 30%
  • 2 żółtka
  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • garść czarnych oliwek
  • łyżeczka ostrej papryki
  • łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • tłuszcz do smażenia
  • świeża rukola

Przygotowanie

Intensywny smak suszonych pomidorów dodaje wyrazu delikatnemu mięsu z kurczaka.

  1. Pierś kurczaka kroimy na większe paski i podsmażamy przez 15 minut doprawione ostrą papryką, solą i łyżką soku z cytryny.
  2. Mąkę łączymy z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą oraz wodą, proszkiem do pieczenia Delecta. Szybko wyrabiamy.
  3. Odkładamy ciasto na 30 min do lodówki.
  4. Po tym czasie wykładamy ciastem formę (o średnicy ok. 28 cm).
  5. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
  6. Wkładamy ciasto do rozgrzanego piekarnika na 20-30 minut, aż się zarumieni.
  7. Suszone pomidory blendujemy, mieszamy z 2 łyżkami oliwy z ich zalewy, śmietaną i żółtkami.
  8. Wykładam tę mieszankę na podpieczone ciasto, razem z kawałkami kurczaka i oliwkami.
  9. Pieczemy przez kolejne 30 minut.
  10. Przed podaniem dekorujemy tartę rukolą i wbijamy w nią pik z ulubionym tekstem.

Smacznego!

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy