
Tarta z kurczakiem i suszonymi pomidorami
Trudność:
1 / 3
Ilość porcji:
12
Czas przygotowania:
90 min.
Składniki
Ciasto:- 250 g mąki pszennej
 - 125 g masła
 - 1 żółtko
 - 50 ml wody
 - duża szczypta soli
 - pół łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
 
- 200 g suszonych pomidorów
 - 2 łyżki zalewy z suszonych pomidorów
 - 100 ml śmietany 30%
 - 2 żółtka
 - 1 podwójna pierś kurczaka
 - garść czarnych oliwek
 - łyżeczka ostrej papryki
 - łyżka soku z cytryny
 - sól i pieprz do smaku
 - tłuszcz do smażenia
 - świeża rukola
 
Przygotowanie
Intensywny smak suszonych pomidorów dodaje wyrazu delikatnemu mięsu z kurczaka.
- Pierś kurczaka kroimy na większe paski i podsmażamy przez 15 minut doprawione ostrą papryką, solą i łyżką soku z cytryny.
 - Mąkę łączymy z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą oraz wodą, proszkiem do pieczenia Delecta. Szybko wyrabiamy.
 - Odkładamy ciasto na 30 min do lodówki.
 - Po tym czasie wykładamy ciastem formę (o średnicy ok. 28 cm).
 - Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
 - Wkładamy ciasto do rozgrzanego piekarnika na 20-30 minut, aż się zarumieni.
 - Suszone pomidory blendujemy, mieszamy z 2 łyżkami oliwy z ich zalewy, śmietaną i żółtkami.
 - Wykładam tę mieszankę na podpieczone ciasto, razem z kawałkami kurczaka i oliwkami.
 - Pieczemy przez kolejne 30 minut.
 - Przed podaniem dekorujemy tartę rukolą i wbijamy w nią pik z ulubionym tekstem.
 
Smacznego!
