Składniki
Ciasto:- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 1 żółtko
- 50 ml wody
- duża szczypta soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- 1 duży bakłażan
- 2 pomidory
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka octu spirytusowego
- 1 łyżeczka cukru
- pół łyżeczki mieszanki ziół prowansalskich
- 200 g kukurydzy w puszce
- 200 g tuńczyka w sosie własnym
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól; pieprz do smaku
Przygotowanie
Dziś pomysł na kukurydzę w pożywnej tarcie w towarzystwie tuńczyka i bakłażana. Smacznego!
- Mąkę łączymy z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą oraz wodą, proszkiem do pieczenia. Szybko wyrabiamy.
- Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220°C (bez termoobiegu) i pieczemy bakłażana oraz pomidory w naczyniu żaroodpornym, aż będą miękkie i zaczną brązowieć. Po ostudzeniu blendujemy je na pastę, dodając czosnek, ocet, zioła, cukier, sól, pieprz.
- Wykładamy ciastem formę (o średnicy ok. 28 cm). Pieczemy w piekarniku przez 20-30 minut, zmniejszając temperaturę do 190°C, aż się zarumieni.
- Na podpieczone, wystudzone ciasto wykładamy przygotowaną pastę z bakłażana i pomidorów.
- Układamy na wierzchu tarty kukurydzę oraz tuńczyka, a następnie polewamy wierzch oliwą z oliwek.
- Pieczemy w piekarniku przez kolejne 15 minut.
Jedno słowo: pychota!