Składniki
Ciasto:- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 1 żółtko
- 50 ml wody
- duża szczypta proszku do pieczenia Delecta
- 1 słoik karczochów w zalewie
- 1 opakowanie szynki parmeńskiej w plasterkach
- 200 ml śmietany 18%
- 100 ml śmietany 30%
- 1 jajo
- 2 ząbki czosnku
- 1 mozzarella
- pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Połączenie karczocha z szynką parmeńską to gwarancja nietuzinkowego smaku, który zaskoczy domowników. Na pewno pozytywnie!
- Łączymy mąkę z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą oraz wodą, proszkiem do pieczenia i szybko wyrabiamy.
- Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
- Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
- Wychłodzonym ciastem wykładamy formę, pieczemy przez 20-30 minut, aż do zarumienienia.
- Śmietanę łączymy w wysokiej misce z pokrojonym drobno czosnkiem, jajem i pokrojoną w kostkę mozarellą.
- Nadzienie wylewamy na podpieczone ciasto. Na wierzchu układamy różyczki karczocha zawinięte w plastry szynki parmeńskiej.
- Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy kolejne 25 minut.
- Ostudzoną tartę dekorujemy ulubionym pikiem.
Efektowny wygląd tarty to nie wszystko - smakuje ona równie dobrze!