Składniki
Ciasto:- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 1 żółtko
- 50 ml wody
- duża szczypta soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- 2 kalarepy
- 1 por
- 2 małe cebule
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml śmietany kremówki 30%
- 2 żółtka
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 100 g sera feta
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Kalarepa to dość rzadko używane w kuchni warzywo. Tarta z kalarepą to świetna propozycja na spróbowanie tego składnika w nowej roli.
- Łączymy mąkę z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą oraz wodą, proszkiem do pieczenia i szybko wyrabiamy.
- Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
- Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
- Wystudzonym ciastem wykładamy formę (o średnicy ok 28 cm) i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 20-30 minut, aż się zarumieni.
- Kalarepę obieramy i kroimy w dużą kostkę.
- Pora kroimy w krążki, cebulę w pióra, a czosnek w kosteczkę.
- W garnku z osoloną wodą gotujemy kalarepę przez 15 minut.
- Na rozgrzanej oliwie szklimy cebulę oraz podsmażamy czosnek.
- Po kilku minutach dodajemy pora oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Ugotowaną kalarepę odcedzamy i dodajemy do pozostałych warzyw.
- W misce mieszamy śmietanę z żółtkami do uzyskania gładkiej masy.
- Dolewamy masę do warzyw. Dodajemy pokruszoną fetę oraz pietruszkę i szczypiorek (zostawiamy 1 łyżkę do dekoracji). Mieszamy całość.
- Na podpieczone ciasto wykładamy warzywa, a wierzch posypujemy odrobiną fety.
- Tartę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 30 minut.
- Przed podaniem dekorujemy świeżą natką i ulubionym pikiem.
Podkreślenie smaku kalarepy porem, cebulą oraz słoną fetą sprawi, że ta tarta na stałe wejdzie do jadłospisu całej rodziny. :)