Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
- 1 jajo
- 125 g margaryny lub masła
- 1-2 łyżki mąki pszennej do podsypania
- 0.5 kg jeżyn
- 5 żółtek
- pół litra mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 2-4 łyżki wody różanej
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka masła
- kilkanaście dodatkowych jeżyn
- płatki róż do dekoracji
Przygotowanie
Tarta z jeżynami to najlepszy pomysł na wykorzystania owoców jeżyny zebranych podczas wypadu do lasu lub kupionych na straganie w sezonie na te pyszne owoce.
- Jeżyny myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190ºC (bez termoobiegu).
- Zawartość torebki z ciastem miksujemy z jajem i tłuszczem, przez około 2-3 minuty do połączenia się składników.
- Smarujemy tłuszczem dno formy do wypieku tart (o średnicy około 28 cm).
- Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, podsypując mąką. Wykładamy nim dno i boki formy. Nakłuwamy ciasto widelcem.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 25 minut, aż ciasto się zarumieni. Odstawiamy je do wystudzenia.
- Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą, gładką masę.
- Do garnka wlewamy mleko, dodajemy wodę różaną i gotujemy na małym ogniu.
- Do ubitych żółtek wlewamy cienkim strumieniem gorące mleko przez sitko. Mieszamy energicznie, dodajemy mąkę i podgrzewamy na małym ogniu do zgęstnienia.
- Masę odstawiamy z ognia i dodajemy łyżkę masła oraz kakao - mieszamy, aż całkowicie się rozpuści.
- Lekko ciepły krem wykładamy na kruchym cieście i pozostawiamy do ostygnięcia.
- Na powierzchni ostudzonego kremu delikatnie układamy jeżyny i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
- Przed podaniem tartę dekorujemy płatkami róży i pikiem.
Tarta wygląda (i smakuje!) wyjątkowo atrakcyjnie. Smacznego!