Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
- 1 jajo
- 125 g margaryny lub masła
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
- 1-2 łyżki mąki do podsypania
- 1 litr jagód
- kubek mocnej kawy (ok. 200 ml)
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru
- 50 g masła
- 50 g brązowego cukru
- 100 g mąki
- 1 łyżeczka zmielonej kawy
Przygotowanie
Boskie połączenie kruchego ciasta z delikatnym, lekkim kremem z białej czekolady i z jagodami to wyjątkowy sposób na uczczenie pełni lata!
- Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190ºC (bez termoobiegu).
- Wsypujemy zawartość torebki z ciastem do głębokiej miski, dodajemy jajo i 125 g tłuszczu.
- Miksujemy przez około 2‒3 minuty, do połączenia się składników.
- Dno formy do wypieku tart (o średnicy około 28 cm) smarujemy tłuszczem.
- Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, podsypując mąką.
- Wykładamy dno i boki formy ciastem i nakłuwamy je widelcem.
- Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20‒30 minut, aż się zarumieni.
- Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia na około 10 minut.
- Tabliczki czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie mieszamy je z żółtkami i śmietanką.
- Uzyskaną masę podgrzewamy i gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia (około 3-5 minut), cały czas mieszając.
- Gotową, gorącą masę wylewamy na wystudzone ciasto i czekamy 5-10 minut.
- Rozkładamy owoce na ciepłej masie i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
- Następnie wkładamy tartę do lodówki na 3 godziny do schłodzenia.
- Przed podaniem dekorujemy listkami świeżej mięty.
- W każdy kawałek wbijamy pik.
Nie ma lepszego deseru na długie, letnie popołudnia!