Tarta z gruszkami i marcepanem
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
80 min.
Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
- 1 jajko
- 100 g margaryny
- 1-2 łyżki mąki pszennej do podsypania
- 2 duże gruszki
- 2 łyżki likieru amaretto lub rumu
- 80 g zmielonych migdałów blanszowanych Bakalland
- ½ łyżeczki aromatu migdałowego Delecta
- 200 ml śmietany 30%
- 2 żółtka
Przygotowanie
Prawdziwie wyrafinowana przyjemność i bardzo prosty sposób przygotowania. Oto sekret tego przepisu!
- Nagrzewamy piekarnik do temp. 190°C (bez termoobiegu).
- Ciasto kruche do wypieku domowego przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, wyrabiając mieszankę z margaryną i jajem.
- Formę o średnicy ok. 28 cm smarujemy tłuszczem. Wyklejamy ciastem dno i boki formy. Ciasto nakłuwamy lekko widelcem.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20-30 minut, aż ciasto się zrumieni.
- Po upieczeniu wyciągamy do ostudzenia.
- Mielimy migdały.
- W misce mieszamy na gładką masę śmietanę, żółtka, zmielone migdały, aromat i alkohol.
- Gruszki kroimy w plastry i rozkładamy na podpieczonym cieście.
- Na owoce wylewamy nadzienie, omijając kawałki gruszek.
- Wstawiamy do piekarnika na kolejne 30 minut. Po czym odstawiamy do wystudzenia.
- Przed podaniem, wbijamy w kawałki tarty ulubiony pik.
Zapach tej tarty przypomina ciepłe, letnie wieczory w sadzie.