
Tarta z grejpfrutem
Trudność:
3 / 3
Ilość porcji:
12
Czas przygotowania:
80 min.
Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
 - 1 jajo
 - 125 g zimnej margaryny lub masła
 - 1-2 łyżki mąki pszennej (do podsypania ciasta)
 
- 3 różowe grejpfruty
 - 3 żółtka
 - 2 łyżki miodu
 - 1 łyżeczka wody z kwiatu pomarańczy
 - 100 ml mleka
 - 3 duże białka
 - 150 g cukru
 - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
 - 1 łyżeczka octu
 
Przygotowanie
Tarta z grejpfrutem wykończona bezą to słodka niespodzianka, która sprawdzi się na każdą okazję.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190ºC (bez termoobiegu).
 - Zawartość torebki z ciastem miksujemy z jajem i tłuszczem do połączenia składników (około 2-3 minuty).
 - Smarujemy tłuszczem dno formy do wypieku tart (o średnicy około 28 cm).
 - Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, podsypując mąką.
 - Wykładamy ciastem dno i boki formy, a następnie nakłuwamy je widelcem.
 - Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 10 minut, aż ciasto się zarumieni. Odstawiamy je do wystudzenia.
 - Mieszamy żółtka, mleko, 2 łyżki miodu i sok wyciśnięty z 2 grejpfrutów.
 - Wylewamy krem na podpieczone ciasto i dodajemy pokrojony miąższ z połowy grejpfruta.
 - Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut.
 - Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę. Do piany dodajemy po łyżce cukier, cały czas ubijając. Po 3-4 minutach ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet.
 - Pianę wykładamy na wierzch podpieczonego kremu i wstawiamy do piekarnika na 20 minut, aż zarumieni się na wierzchu.
 - Gotową tartę dekorujemy miąższem z połowy grejpfruta.
 - Wypiek wieńczymy wbitym pikiem z ulubionym tekstem.
 
Efektowne i orzeźwiające połączenie to gwarancja słodkiej niespodzianki dla solenizantów lub domowników.
