Składniki
Ciasto:- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 1 żółtko
- 50 ml wody
- duża szczypta soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- 8 dojrzałych fig
- 200 g koziego sera w roladzie
- 200 ml śmietany 30%
- 2 jaja
- 2 łyżki miodu
- 50 g orzechów włoskich Bakalland
- gałązka tymianku
- grubo zmielony czarny pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Połączenie słodkich fig, sera koziego i miodu to poezja dla podniebienia i jeden z najlepszych sposobów na figi.
- Łączymy mąkę z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą oraz wodą, proszkiem do pieczenia i szybko wyrabiamy.
- Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
- Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni C (bez termoobiegu).
- Zimnym ciastem wykładamy formę. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 20-30 minut - aż się zarumieni.
- W misce mieszamy śmietanę, 2 jaja, pieprz i sól.
- Na podpieczony spód wykładamy łyżką 200 g koziego sera typu rolada i zalewamy go przygotowaną masą śmietanową.
- Figi kroimy w plastry i układamy na wierzchu tarty.
- Całość polewamy stróżkami miodu, dodajemy posiekane orzechy włoskie, posypujemy zmielonym pieprzem, solą i listkami tymianku.
- Tartę wstawiamy do piekarnika na kolejne 25 minut.
- Lekko przestudzoną tartę dekorujemy ulubionym pikiem.
Świeże figi to smaczne i zdrowe owoce, które w tarcie świetnie sprawdzą się jako propozycja na lunch.
Kinga
06-07-2023
Ocena:
Naprawdę pyszne! Polecam