
Tarta z fasolką szparagową
Trudność:
3 / 3
Ilość porcji:
12
Czas przygotowania:
120 min.
Składniki
Ciasto:- 250 g mąki pszennej
 - 125 g masła
 - 1 żółtko
 - 50 ml wody
 - duża szczypta soli
 - pół łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
 
- 0.5 kg zielonej fasolki szparagowej
 - 0.5 kg bobu
 - 200 g sera Mimolette
 - pół słoika suszonych pomidorów w oleju
 - 1 żółtko
 - 100 ml śmietany kremówki 30%
 - sól; pieprz do smaku
 
Przygotowanie
Sezonowe warzywa takie jak fasolka szparagowa i bób świetnie sprawdzą się jako główni bohaterowie tarty, podkręconej serem Mimolette.
- Łączymy mąkę z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą oraz wodą, proszkiem do pieczenia i szybko wyrabiamy.
 - Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
 - Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
 - Schłodzonym ciastem wykładamy formę i pieczemy przez 20-30 minut, aż się zarumieni.
 - Bób i fasolkę gotujemy w osolonej wodzie przez około 15 minut.
 - Po ugotowaniu warzywa odcedzamy, a z bobu ściągamy skórkę.
 - Ugotowany bób z dodatkiem soli i pieprzu blendujemy z połową słoiczka suszonych pomidorów i 4 łyżkami oleju z pomidorów na gładką masę. Dodajemy żółtko oraz śmietankę i dokładnie mieszamy.
 - Nadzienie wykładamy na podpieczone ciasto.
 - Ugotowaną fasolkę szparagową rozkładamy na wierzchu nadzienia.
 - Ser Mimolette trzemy na grubych oczkach i połową posypujemy wierzch tarty.
 - Całość pieczemy przez 15-20 minut.
 - Tartę wyciągamy do przestudzenia, posypujemy wierzch pozostałą ilością sera.
 - Przed podaniem dekorujemy pikiem.
 
Kombinacja warzyw i aromatyczny ser to świetny zestaw na wiosenny obiad czy lunch do pracy. Smacznego!
