Składniki
Ciasto:- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 1 żółtko
- 50 ml wody
- duża szczypta soli
- garść słonecznika łuskanego Bakalland
- pół łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- 250 g fasoli szparagowej żółtej
- 250 g fasoli szparagowej zielonej
- 2 jajka
- 150 g musztardy sarepskiej
- 200 g szynki wędzonej
- 250 ml śmietany 30%
- 2 łyżeczki tartego parmezanu
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Przygotowanie
Czasem warto poeksperymentować w kuchni i wypróbować połączenia nieoczywistych smaków w niecodziennym wydaniu. Co powiecie na tartę z fasolą i kremem musztardowym?
- Mąkę łączymy z zimnym masłem, żółtkiem, solą, wodą, proszkiem do pieczenia, słonecznikiem i szybko wyrabiamy.
- Ciasto odkładamy na 30 minut do lodówki.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
- Wyklejamy schłodzonym ciastem formę do tarty i pieczemy w piekarniku przez 20-30 minut, aż się zarumieni.
- Fasolę myjemy i obieramy.
- W wysokiej misce mieszamy jaja, śmietanę i musztardę.
- Szynkę kroimy w paseczki, jedną połowę mieszamy z farszem, drugą z fasolką.
- Na podpieczony spód wylewamy farsz i wykładamy fasolę z szynką, doprawiając do smaku.
- Tartę pieczemy kolejne 30 minut.
- Przed podaniem posypujemy odrobiną tartego parmezanu.
- Gotową tartę dekorujemy pikiem.
Teraz z dumą możemy nosić miano kuchennego eksperymentatora.