Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
- 1 jajo
- 100 g margaryny
- 1-2 łyżki mąki do podsypania
- 300 ml jogurtu greckiego
- 1 dynia hokkaido
- 2 jajka
- 200 g brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 4 łyżki miodu
- szczypta soli
- 300 g orzechów ziemnych
- 2 łyżki masła
Przygotowanie
Dynia świetnie sprawdza się w tartach na ciepło, a dodając do niej odrobinę cynamonu i brązowego cukru, otrzymamy...przekonajcie się sami!
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
- Formę na tartę o średnicy około 24 cm smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia.
- Mieszankę do wypieku ciasta kruchego szybko wyrabiamy z jajem i margaryną.
- Formę wyklejamy ciastem i lekko nakłuwamy widelcem.
- Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut.
- Ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do lekkiego ostudzenia.
- Umytą, obraną i pozbawioną pestek dynię kroimy w dużą kostkę.
- Migdały siekamy nożem na drobne kawałki.
- W wysokiej misce mieszamy śmietanę, żółtka, cukier i migdały.
- Masę wylewamy na podpieczony spód tarty.
- Na krem wykładamy kawałki dyni.
- Całość posypujemy brązowym cukrem z solą.
- Tartę zapiekamy w piekarniku przez 30 minut.
- Gotowe ciasto dekorujemy pikiem.
Musicie przyznać, istny kawałek nieba na talerzu!