Tarta z dynią - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 16
Czas przygotowania: 90 min.

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 300 ml jogurtu greckiego
  • 1 dynia hokkaido
  • 2 jajka
  • 200 g brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki miodu
  • szczypta soli
  • 300 g orzechów ziemnych
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie

Dynia świetnie sprawdza się w tartach na ciepło, a dodając do niej odrobinę cynamonu i brązowego cukru, otrzymamy...przekonajcie się sami!

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
  2. Formę na tartę o średnicy około 24 cm smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Mieszankę do wypieku ciasta kruchego szybko wyrabiamy z jajem i margaryną.
  4. Formę wyklejamy ciastem i lekko nakłuwamy widelcem.
  5. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut.
  6. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do lekkiego ostudzenia.
  7. Umytą, obraną i pozbawioną pestek dynię kroimy w dużą kostkę.
  8. Migdały siekamy nożem na drobne kawałki.
  9. W wysokiej misce mieszamy śmietanę, żółtka, cukier i migdały.
  10. Masę wylewamy na podpieczony spód tarty.
  11. Na krem wykładamy kawałki dyni.
  12. Całość posypujemy brązowym cukrem z solą.
  13. Tartę zapiekamy w piekarniku przez 30 minut.
  14. Gotowe ciasto dekorujemy pikiem.

Musicie przyznać, istny kawałek nieba na talerzu!

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy