Składniki
Ciasto:- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 1 żółtko
- 50 ml wody
- duża szczypta soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- 1 główka czosnku
- 1 puszka białej fasoli
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- mała puszka anchois (10-12 filecików)
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Czosnek jako główny bohater tarty? Tak, pod warunkiem, że złagodzimy jego smak. Pasta z pieczonego czosnku i fasoli w towarzystwie anchois sprawdzi się świetnie.
- Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190° C (bez termoobiegu).
- Główki czosnku nie obieramy, tylko obcinamy górę, aby widać było ząbki. Całość smarujemy oliwą i kładziemy na papierze do pieczenia, a następnie wstawiamy na dolny poziom piekarnika na 30 minut.
- Łączymy mąkę z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą oraz wodą, proszkiem do pieczenia i szybko wyrabiamy.
- Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
- Po tym czasie wykładamy nim formę i wkładamy ciasto do upieczenia na 20-30 minut, aż się zarumieni.
- Upieczony czosnek obieramy z łupiny i wkładamy ząbki do wysokiej miski.
- Fasolę odcedzamy, płuczemy pod zimną wodą i dodajemy do czosnku, a następnie posypujemy igiełkami rozmarynu z połowy gałązki.
- Całość blendujemy wraz z oliwą z oliwek, śmietaną i pieprzem.
- Powstałą masę wykładamy na podpieczone ciasto, a na wierzchu układamy, w formie rozety, fileciki anchois.
- Wierzch posypujemy igiełkami rozmarynu.
- Tartę wstawiam do nagrzanego piekarnika na kolejne 25 minut.
- Przed podaniem posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i dekorujemy ulubionym pikiem.
Rewelacyjnie zrównoważony smak czosnku w towarzystwie fasoli i anchois to dobry pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny. Smacznego! :)