Tarta z czekoladą i wiśniami
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
16
czas przygotowania:
90 min.
Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
- 100 g margaryny
- 1 jajo
- 1-2 łyżki mąki pszennej do podsypania
- 250 ml śmietanki 30‒36% tł.
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 200 g konfitury wiśniowej
- 2-3 łyżki wiórków kokosowych Bakalland
Przygotowanie
Klasyka jest zawsze w modzie, dlatego jeśli szukacie przepisu świetnie pasującego na Walentynki, letni deser lub od tak, bez okazji, wypróbujcie tartę czekoladową z wiśniami.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
- Formę o średnicy 28 cm smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia.
- Mieszankę do wypieku kruchego ciasta szybko wyrabiamy łącząc z jajem i margaryną.
- Ciasto rozwałkowujemy na blat o grubości 5 mm, po czym wyklejamy nim dno i boki formy.
- Spód tarty wkładamy do piekarnika i pieczemy 40 minut, po czym studzimy.
- Śmietanę podgrzewamy w garnku do momentu zagotowania, następnie rozpuszczamy tabliczkę czekolady z cukrem i wlewamy żółtka, gotując do zgęstnienia.
- Gorącą masę wylewamy na wystudzony spód tarty, po czym odstawiamy do wystudzenia.
- Na tartę wykładamy konfiturę i dekorujemy wiórkami kokosowymi.
- Wstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę do stężenia.
- Gotową tartę ozdabiamy pikiem.
I pomyśleć, że wystarczy jeden pik by tarta stała się pysznym dodatkiem na każdą okazję.